Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezni és emlékeztetni

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. október 12. 19:06

Kétszáztizennégy, a második világháborúban elesett, korábban a Szentháromság téren eltemetett szovjet katona földi maradványait helyezték végső nyugalomra október 12-én, Kalocsán, a Központi Temetőben kialakított kegyeleti emlékparkban.

Központi_temető_újratemetés (1)

Mint Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, az Oroszországi Föderáció magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte: a magyar és az orosz fél közös munkájának eredménye a síremlék mai felavatása. „Ezt az újratemetést a magyar fél kezdeményezte, a magyar-orosz kormányközi megállapodás értelmében, az orosz védelmi miniszter hozzájárulásával” - összegezte a két ország együttes erőfeszítéseit Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov. Az elesett szovjet katonák tiszteletére a magyar fél egy új kegyeleti emlékparkot alakított ki, amely méltó helynek bizonyul az örök nyugalomra helyezésre. „Az elesett katonák emléke szent számunkra” - emelte ki a nagykövet.

Központi_temető_újratemetés (7)

A két ország szakértőinek, azaz a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak és orosz kollegáik együttes erőfeszítésének köszönhetően szinte az összes katonát sikerült azonosítani: 211 név kerülhetett fel az emléktáblákra. „Ez a védelmi minisztérium katonai emlékmegőrző képviselet munkatársai kutatásainak eredménye, akik a levéltári adatok segítségével majdnem minden katonát azonosítottak név szerint, csak három maradt ismeretlen” - emelte ki az orosz nagykövet.

„Emlékezni jöttünk, mert emlékezni fontos. Emlékezni fontos, hiszen gyökereink is fontosak” - emelte ki dr. Balogh András József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinetjének kabinetfőnöke. „Ami az exhumálás tanulsága szerint maradt utánuk, egy Bátorságért Érem, egy-egy karóra, gárdajelvény vagy tiszti rendfokozat. Egy arany karikagyűrű – ennyi az élet és ennyi maradt utánuk és a gyászoló hozzátartozók, akikről aligha van ismeretünk” - fogalmazott. Mint hozzátette: ennél fogva nem kizárólag az elhunyt katonák emlékének adózva, de a túlélő családtagok, rokonok fájdalma előtt is tisztelegve kötelesség az áldozatok emlékének őrzése, ápolása, mind Magyarországon, mind Oroszországban. A kabinetfőnök kiemelte: a hadisírok legyenek mementói annak, hogy ne következhessen be még egyszer sem az emberi életben, sem a lélekben való pusztítás nemzeteink között.

Központi_temető_újratemetés (14)

A beszédeket követően Kádár Iván, a budapesti Radonyezsi Szent Szergij templom parochusa felszentelte a kegyeleti emlékparkot, majd elhelyezték a katonák maradványait rejtő koporsókat. Ezután a meghívott vendégek - többek között - Oleg Alekszeevics Szmirnov orosz katonai és légügy attasé, Zhanibek Abdrasov, a Kazah Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Anasztaszia Nikolajevna Borusko, a Belarusz Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének második titkára, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka és Fekete Tamás ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettese a kegyelet és megemlékezés virágaival rótták le tiszteletüket az elesett katonák sírjánál.