Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékpont óvóhellyel

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. november 5. 8:23

Október utolsó napján ünnepélyes keretek között adták át „20. századi háborúk” nevet viselő emlékpontot a Pákozdi Katonai Emlékhelyen.

A Honvédelem és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete elképzelései alapján a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen található Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának parancsnok helyettese, Kaszanyi Sándor mérnök őrnagy vetette papírra az emlékpont terveit, melyet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakembereinek, valamint az Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnokának, Tömböl László mérnök altábornagynak a jóváhagyását követően a zászlóalj kijelölt állománya valósított meg.

A kialakított emlékpont magában foglal egy nyolc méter hosszú és négy méter széles bemutatótermet – amely nem más, mint egy önálló faház -, a bemutatóteremhez kapcsolódó tiszti óvóhelyet, valamint egy mintegy 150 méter hosszú lövészárkot burkolt árokrészekkel, álló egyéni tüzelőállásokkal és fedett óvóárkokkal.

Kaszanyi Sándor őrnagytól megtudtuk: A hódmezővásárhelyi műszaki katonák a kivitelezés három ütemben valósították meg. A tereprendezéssel kezdtek, amikor is az építmény helyét megtisztították az aljnövényzettől. Ezt követte a bemutatóterem anyagainak előkészítése, és ezzel egy időben a gépi- és kézi földmunka elvégzése. Az utolsó fázis pedig az emlékhely kialakítása, a bemutatóterem megépítése, valamint az utólagos tereprendezés volt.

A kiépítésben 53 katona vett részt a zászlóalj állományából, s ők összesen 4700 munkaóra alatt építették fel az emlékpontot. A harmadik ütemben dolgozó katonák részesei lehettek a bemutatóterem és óvóhely korhű berendezési munkálatainak is, melyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselői végeztek el.

1595881506

 

1595881507