Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktábla egy igaz katonának

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2010. április 8. 7:03

Emléktáblát avattak Simon László vezérkari őrnagy, az I. Huszárhadosztály vezérkari főnöke emlékére, születésének századik évfordulóján, kaposvári szülőházánál. Az emléktábla állítása Csorba Simon Mária, Simon vk. őrnagy lányának kezdeményezésére a Simon László Alapítvány és a Mártírok és Hősök Közalapítvány közreműködésével jött létre.

A rendezvényen Oláh Lajosné kaposvári alpolgármester mondott köszöntőt, majd Szakály Sándor történész, egyetemi tanár, az MTA doktora emlékezett meg Simon László vezérkari őrnagyról.

Simon László 1910. április 6-án született Kaposváron. Általános iskolai tanulmányait és a gimnázium első két osztályát Győrben végezte, majd a budai Kadétiskola tanulója lett. A katonai hivatást választva a Ludovika Akadémiára került, ahol 1931-ben avatták tüzér hadnaggyá, majd kitüntetéssel elvégezte a Hadiakadémiát is. Próbaszolgálatát Kaposváron teljesítette, 1938-ban pedig elvégezte a vezérkari tanfolyamot. Simon Lászlót 1941-ben nevezték ki az I. Huszárhadosztály vezérkari főnökének, majd 1943-tól hadosztályával a keleti frontra került, megjárta Lengyelországot, sikeres kitöréssel Varsó alól is hazatért.

1595899828
Decembertől a Dunántúlon küzdött csapataival a szovjet egységek ellen, melyben a hadosztály szinte teljesen felőrlődött. 1945 januárjában leventékkel történt feltöltést követően a német csapatok budapesti kitörését kellett volna támogatnia a hadosztálynak egy 50 kilométeres védvonal hosszában. Az értelmetlen parancsot a vezérkari főnök megtagadta, a leventéket pedig hazaküldte, megmentve őket családjaiknak, hazájuknak.

 Simon László barátja Bánó-Kacskovics Zoltán visszaemlékezéseiben így ír erről: „Ennek az igen gyenge hadiértéket képviselő hadosztálynak a Vértes gerincén húzódó vonalakon több mint ötven kilométert is tartania kellett. Ezt a résnyitást tagadta meg Simon László vezérkari őrnagy, mint eleve reménytelent, melyben csak mészárszékre lehetett vinni azt a támadásra egyáltalán nem alkalmas, tulajdonképpen demoralizált, összetákolt csapatot." Január 11-én éjszaka a bakonysárkányi kúria kertjében eldördült egy lövés, az áldozata pedig Simon László volt. A hivatalos katonai jelentések öngyilkosságkánt tartják nyilván az esetet, melynek következtében az áldozat három nap múltán a kisbéri kórházban elhunyt.

Simon László vezérkari őrnagy 34 évesen hagyta hátra feleségét és két gyermekét, köztük Máriát, aki halálát követően látta meg a napvilágot. Mária édesapja emlékének kutatójává vált, erőfeszítésének köszönhetően pedig 2004-ben síremléket is avattak Kisbéren. Szülővárosában mostantól emléktábla jelzi egy igaz ember, katona születésének helyét, melynél a társadalmi és civil szervezetek mellett a helyőrség katonai szervezetei, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred és az MH Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Iroda képviselői helyezték el az emlékezés koszorúját.

1595899828