Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Enyhül az izraeli álláspont?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 8. 6:52

Izrael hajlandó további lépéseket tenni, hogy megkönnyítse a palesztinok mozgását Ciszjordániában, és szeretné felújítani a közvetlen béketárgyalásokat – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán. A két fél vezetői közötti személyes egyeztetések 2008 óta szünetelnek.

Az amerikai látogatáson lévő kormányfő, aki az ABC Good Morning America című műsorában nyilatkozott, megígérte, hogy megkönnyíti a palesztinok mozgását és új gazdasági projekteket indít a megszállt területeken. “Készek vagyunk megtenni, amit ígértünk, de végre szeretnénk látni, hogy Abbász elnök kezet ráz velem, majd közösen asztalhoz ülünk, hogy kidolgozzunk egy végső béketervet az izraeliek és palesztinok számára" – mondta az izraeli miniszterelnök.

Netanjahu kitért az elől a kérdés elől, hogy hajlandó-e a szeptemberi határidő lejárta után meghosszabbítani a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó tízhónapos moratóriumot. A palesztin fél ezt támasztotta a közvetlen tárgyalások megkezdésének feltételéül. A vezetők közötti személyes egyeztetések 2008 óta szünetelnek.

Az izraeli miniszterelnök hozzátette: komoly előzetes biztonsági megegyezésekre van szükség, hogy a kiürített területek ne váljanak iráni erődítményekké. Netanjahu szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral és New York-i zsidó vezetőkkel is találkozik.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter azt reméli, hogy néhány héten belül megkezdődhetnek a két fél közötti közvetlen béketárgyalások. A védelmi miniszter sikerként értékelte Netanjahu és Barack Obama amerikai elnök találkozóját, és szeretné, ha a palesztin és az izraeli fél minden témáról személyesen is tudna beszélni a későbbi találkozók során.

Mahmúd Abbász palesztin elnök – aki hivatalos látogatáson Etiópiában tartózkodik – szerdán azt válaszolta Netanjahunak, hogy nyitott a közvetlen tárgyalások irányában, ha az izraeliek véleményt nyilvánítanak a határok és a biztonság kérdésében.

CímkékENSZ