Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Építkezés közben bombát találtak

Szöveg: Szűcs László |  2010. augusztus 9. 11:51

A 31. héten, azaz augusztus 2–8. között 33 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül tizenhét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1339 bejelentést kaptak.

Augusztus 3-án a főváros XI. kerületébe, a Ménesi útra riasztották a tűzszerészeket, mivel az egyik háznál, építkezés közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Vörös Mihály főhadnagy vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a földből egy szovjet gyártmányú, FAB–100-as típusú rombolóbomba került elő. A bomba gyújtószerkezetét a tűzszerészek a helyszínen kiszerelték, majd a bombatestet és a gyújtót is a központi gyűjtőbe szállították.

Augusztus 4-én a Pest megyei Dunaharasztiban akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Fő utcában található egyik háznál, földmunkálatok közben ugyanis egy, a második világháborúból visszamaradt 45 milliméteres, szovjet gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A Sulykovkszi Róbert főtörzsőrmester vezette járőr a gránátot a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúrra is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a Kossuth utcában, csatornázási munkálatok közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a helyszínen egy 82 milliméteres repesz-aknavetőgránátra bukkant, amelyet a közelben kijelölt helyen semmisített meg.

Szintén augusztus 4-én Szentendréről is kaptak egy telefonhívást a Magyar Honvédség tűzszerészei. A bejelentés szerint a Papréten, a turistaút mellett világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a megjelölt helyen egy 75 milliméteres repeszgránátot talált, amelyet a központi gyűjtőbe szállított.

Augusztus 6-án a főváros XXI. kerületében, a Csőgyár utcában közterületen, a házaktól mindössze ötven méterre bukkantak a munkások egy 82 milliméteres aknavetőgránátra. Az azonnal értesített tűzszerészek a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőrt küldték a helyszínre. A veszélyes, második világháborús szerkezetet a központi gyűjtőbe szállították.