Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érdekli az iraki vezetőket az L–159 ALCA

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. január 28. 14:26

Január 23-án a cseh védelmi miniszter, Alexandr Vondra iraki kollégáját, Sadoon Al-Dulaimot és delegációját fogadta. A találkozó során főként a két ország együttműködéséről a védelmi szektorban, illetve a közel-keleti helyzetről esett szó.

Vondra elmondása szerint, bár a földrajzi távolság a két ország között nagy, mégis szoros a kapcsolat a nyolcvan év diplomáciai viszony miatt. A cseh miniszter részletesebben beszélt a katonai együttműködésről is, mely három területet foglal magába: a repülőgépeket, a katonai eszközök modernizációját és az oktatást.

A sajtótájékoztatón jelen lévő médiát főleg az L–159-esek ügye érdekelte. A miniszterek elmondása szerint az iraki fél továbbra is érdeklődik a típus iránt. Al-Dulaim ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy a katonai együttműködés egyáltalán nem korlátozódik a repülőgépekre, az L–159-esek mellett ajánlatot kaptak a szárazföldi csapatok és a légierő katonáinak kiképzésére is, ezek mellett az iraki hallgatók a Brno-i Nemzetvédelmi Egyetemen folytathatják tanulmányaikat.