Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erélyesebb amerikai fellépés a Közel-Keleten?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 16. 6:54

Barack Obama amerikai elnök, a hazai érdekeket szem előtt tartva és megelégelve, hogy Izrael és a palesztinok képtelennek tűnnek megegyezni egymással, saját béketervvel állhat elő, benne az önálló palesztin állam létrejöttének feltételeivel – írta a The New York Times. A Fehér Ház akár szokatlanul erős nyomást is gyakorolhat a felekre a lap szerint.

A Fehér Ház jelentős váltást hajt végre Közel-Kelet-politikájában, agresszív módon nyomást gyakorolhat majd, hogy megszülessen az izraeli-palesztin viszályt lezáró békeszerződés.
Az Obama-adminisztráció felső vezetésében régóta vita folyik arról, miként lehetne egyensúlyba hozni Izrael támogatását egyéb amerikai érdekekkel – értesült a lap névtelenséget kérő forrásokból.

Sarkozy is a rendezést sürgeti

A francia elnök az izraeliek és a palesztinok közötti békefolyamat újraindítását sürgette, és “érthetetlennek" nevezte, hogy “annyi időt elvesztegetünk".

“A békeközvetítőknek kezdeményezni kellene, hogy legalább a tárgyalások újrainduljanak – mondta csütörtökön Nicolas Sarkozy az izraeli kollegájával elköltött munkaebédjüket követően. Simon Peresz úgy ítélte meg, hogy a több hónapos szünet után “jó esély van" a béketárgyalások megindulására, s jelezte: felkérte a francia államfőt, hogy kezdeményezze a folyamat felgyorsítását.

Sarkozy szerint “nincs más lehetőség, mint a lehető leggyorsabban megegyezni a békéről a mindenki által ismert paraméterek alapján". “Érthetetlen, hogy annyi időt elvesztegetünk, amikor már annyi volt a szenvedés" – tette hozzá.

Izrael hű szövetségeseként és alapvetően ragaszkodva a zsidó állam biztonságához és védelméhez, Franciaország Sarkozy megfogalmazása szerint azért szeretné a béketárgyalások újrakezdését, hogy a palesztinoknak demokratikus és modern állama legyen, amely egyben Izrael biztonságának a feltétele is. “Ezt egy barát mondja önnek" – jelentette ki a francia elnök Peresz előtt.

A kedd óta hivatalos látogatáson Párizsban tartózkodó izraeli államfő csütörtök délelőtt részt vett a David Ben Gurionról, a zsidó állam első vezetőjéről elnevezett párizsi sétány avatásán, ahol közel száz palesztinbarát tüntető fogadta.

Az Eiffel-torony közelében lévő emlékhelyen “Kifelé, Peresz, gyilkos" és “Gyilkos Izrael, Delanoe (párizsi főpolgármester) cinkostárs" felkiáltással tiltakoztak többen, kezükben palesztin zászlókkal és “Ben Gurion sétány, a háborús bűnös dicsérete" feliratú táblákkal.

“Nemcsak hogy nem kérek elnézést, hanem vállalom – és ezért ragaszkodtam ehhez a sétányhoz – Izrael állam létét" – mondta avatóbeszédében Bertrand Delanoe főpolgármester, amit a több száz, többségében a franciaországi zsidó közösséghez tartozó meghívott tapssal jutalmazott. “Igen, Ben Gurion háborús vezető volt. De Ben Gurion 1967-ben azt is mondta bátran: inkább békét, mint területeket" – tette hozzá Delanoe.

A főpolgármester kezdeményezése ellen a radikális baloldal is tiltakozott. Ian Brossat, egyik meghatározó alakjuk szerint nem lehet Párizsban David Ben Gurionról teret vagy utcát elnevezni anélkül, hogy Jasszer Arafat néhai palesztin elnöknek ne szentelne emlékhelyet a város.

David Ben Gurion (1886-1973) volt az első izraeli miniszterelnök, ő mondta ki a zsidó állam függetlenségét 1948-ban, majd az arab államok támadását követően megvédte a területeit. 1963-ig volt kormányfő, kivéve az 1953-55 közötti időszakot.