Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ergenekon-ügy: újabb letartóztatás Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 1. 7:26

Vádat emelt egy isztambuli bíróság egy vezérkari ezredes ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a kormány destabilizálására készült. Dursun Cicek ezredesnek és hat vádlott-társának ügyét június végén kezdik tárgyalni. Tavaly megjelent sajtóhírek szerint az ezredes akciótervet hagyott jóvá azzal a céllal, hogy destabilizálják Recep Tayyip Erdogan kormányát.

A hadsereg kezdetben cáfolta a hírt, de néhány hete elismerte: bizonyítékokat talált a tervet tartalmazó dokumentum hitelességére.

Cicek terve szerint állítólag fegyverrel láttak volna el iszlamista csoportokat, amelyeket azután a kormánypárt híveinek radikális szárnyaként prezentáltak volna a nyilvánosságnak.

Az ezredes körüli feltételezett összeesküvők a vádirat szerint már meg is kezdték az előkészületeket egy új kormány megalakítására, amely az Erdogan-kormány tervezett megbuktatása után léphetett volna hivatalba. Az új kabinet élére Bedrettin Dalan volt isztambuli polgármestert szánták, aki az összeesküvők vezetője és pénzügyi támogatója volt. Dalan jelenleg külföldön tartózkodik, sajtóhírek szerint egy török titkos ügynök értesítette őt az ellene folyó nyomozásról.

Az Ergenekon-üggyel összefüggésben eddig több mint 200 embert vettek őrizetbe Törökországban, köztük aktív és nyugalmazott tábornokokat, ügyvédeket és újságírókat. Több tucat nyugalmazott és aktív katonatiszt ellen emeltek vádat az utóbbi időben abban az országban, ahol a hadsereget ez idáig szinte érinthetetlennek tekintették.

A vád valamennyiük ellen Erdogan kormányának megdöntésére irányuló szervezkedés. Bírálói szerint az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) kormánya a nyomozást a világi ellenzék elleni hajtóvadászatra használja fel.