Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érkeznek az első katari F-15QA-k

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. november 11. 20:07

Október végén útnak indult a katari légierő első négy F-15QA típusú vadászgépe az Egyesült Államokból.

katar_f-15-2

Az Ababil névre keresztelt F-15QA vadászbombázók a Boeing St. Louis-ban található üzemének repülőteréről indultak útnak, ami - a Scramble beszámolója szerint - nem éppen a tervek szerint alakult. A négygépes flottához csatlakozott volna az amerikai légierő KC-10A Extender tankere is, első tervezett megállójuk a Brit Királyi Légierő Lakenheath-i bázisa lett volna, viszont a KC-10-es műszaki problémája miatt - légi utántöltő repülőgép nélkül - Maine állam Bangor Nemzetközi Repülőterén ragadtak a gépek.

Az eredeti tervek alapján a négy F-15QA helyi idő szerint október 27-én, az esti órákban érkezett volna meg a britekhez, de a rossz időjárás vagy a KC-10-es műszaki problémája miatt végül azon a napon nem indultak útnak.

 

qatar_f-15qa_3315_aviation-3

A Scramble információi szerint az első „Ababil" századot Doha nemzetközi repülőterén állítják fel. Az USA és Katar védelmi miniszterei 2017-ben írták alá a szerződést, melynek értelmében 36 darab F-15QA-t vásárol a közel-keleti arab emírség. Az első F-15QA 2020. április 14-én hajtotta végre szűzfelszállását. A katari légierő harcirepülőgép flottája jelentős fejlesztésen megy keresztül, az F-15QA-k mellett Rafale és Typhoon vadászbombázók is érkeznek a jövőben.

Videó a RAF Mildenhall-i bázisára megérkező katari F-15QA-król:

Forrás: jetfly.hu