Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szeressük hazánkat!

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. november 11. 20:20

Ha bemutatjuk a fiatal generációnak a honvédelem értékeit, könnyebben eligazodnak majd az életben, akár egyenruhában, akár civilben - mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Spirit FM Katonadolog című műsorában, november 11-én, csütörtökön.

Katonadolog_Ruszin-Szendi

A Magyar Honvédség parancsnoka a Honvéd Kadét Programmal kapcsolatban, a személyes élményeit felelevenítve elmondta: nagyon megérintette a kiskunhalasi kadétok ünnepélyes fogadalomtétele.

„A nevelők szemén láttam, mennyire büszkék a kadétokra. Ez minden pénzt megér, ez a legfontosabb. A kadétprogramot egyébként szerte az országban mindenhol élvezik, ám a kiskunhalasi fogadalomtétel igen különleges élmény volt. A fogadalom különben kicsit emlékeztet a katonai esküre – lándzsát tör többek között a honvédelem értékeinek megőrzése mellett. Szeressük a hazánkat, ez a lényeg. Egyébként majdnem kilencven középiskolában képeznek már kadétokat. Az elmélet mellett rengeteg a gyakorlati foglalkozás; igyekszünk nekik bemutatni a katonaéletet. Bentlakásos lehetőségek körét is szeretnénk belátható határidővel bővíteni, a Dunántúlon is” – fogalmazott Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

Arra a kérdésre, hogy az utcán miért golyóálló mellényben és gépkarabéllyal járőröznek a rendőrökkel együtt a katonák, a parancsnok úgy reagált: ez a honvédek egyéni felszerelése, ebben teljesítik a szolgálatot. „Így hitelesek saját maguk és az ország előtt. Nem mellesleg a teljes felszerelésben járőröző katonák megjelenése eleve elrettentő erő” - fűzte hozzá Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

A műsorban a beszélgető felek érintették a honvéd tisztjelöltek jogállása változásainak okait is. Ezzel kapcsolatban a parancsnok úgy vélte: a minőségi tisztképzés egyik feltétele, hogy ne „csak a szívre és a lélekre hassunk, ennek anyagilag is meg kell érnie.”

„A tisztjelöltek altiszti állománykategóriába kerülnek, így ez az illetmény is megilleti őket, hiszen ők kiképzett katonák. Mi élethivatást kínálunk azoknak, akik katonák szeretnének lenni. A tisztek, tisztjelöltek zöme olyan, mint én: egész életét és minden tudását szeretné a haza szolgálatának szentelni. Aki igazán jó, és tesz érte, annak valóban élethivatássá is válik a szolgálat. Nyilván ezért többet is követelünk tőlük” – vélte az altábornagy.

Szintén aktuális téma, hogy Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében magyar parancsnok vezeti a KFOR-missziót.

„Sokan megkérdezik, hogyan értékeli a NATO a Magyar Honvédség munkáját? Nos, így értékeli, ez önmagában válasz. Akárkit nem bíznak meg ilyen feladattal, ebben biztos vagyok. Ez mutatja hazánk és a magyar katona elkötelezettségét, szakértelmét. Nagyon büszkék lehetünk Kajári Ferenc vezérőrnagyra, már csak azért is, mert feladata nem csupán katonai, hanem diplomáciai is” – szögezte le a Magyar Honvédség parancsnoka.

A belorusz-lengyel határon zajló történésekkel kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy aláhúzta: a régió és a térség biztonságát érintő kérdésről van szó, mely Lengyelországnak komoly katonai feladatot jelent. „Jó ideig sokan azt hitték, hogy a migrációs válság csupán Európa déli irányára korlátozódik. Itt viszont keleti-északi irányról beszélünk… Az illegális migránsok valahonnan érkeznek, valahová tartanak és ez számos veszélyt rejt magában” – közölte a parancsnok.

A beszélgetés végén a Magyar Honvédség előtt álló legfőbb feladatokkal kapcsolatban Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy kiemelte: a hadseregben csökkenteni kell az adminisztrációt és növelni a harcoló katonák számát. Erre nézve – mint mondta – a tervek már készen állnak.