Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödik a magyar-török együttműködés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Miniszterelnökség, Török Nemzetvédelmi Minisztérium |  2021. november 12. 5:44

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként november 11-én, csütörtökön Benkő Tibor honvédelmi miniszter részt vett a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülésén, amelynek margóján kétoldalú tárgyalást folytatott partnerével, Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszterrel. A honvédelmi miniszter Ankarában kijelentette, a katonai együttműködés tekintetében Magyarországnak fontos stratégiai partnere Törökország, ezért egy keretegyezmény elfogadásával fogja ezt a két ország tovább erősíteni és bővíteni.

20211111-ankara 04

Benkő Tibor a találkozón hangsúlyozta, hogy a két ország között kiváló a védelmi együttműködés és a katonai kapcsolat, amely biztos alapot teremt a továbblépéshez. A nap folyamán ennek számos területét és formáját megvitatták. A miniszterek tervei között a két ország kölcsönös kapcsolatának erősítése vonatkozásában a katonai felsőoktatás, a koronavírus okozta világjárvány tapasztalatainak feldolgozása, a különböző gyakorlatokon történő közös részvétel szerepel. Ezek előkészítésére a közeljövőben szakértői szintű munkacsoportokat hoznak létre.

Benkő Tibor hozzátette: a Magyar Honvédség nem csak a katonai tapasztalatok megosztására kész, de nyitott további együttműködés kiépítésére a személyi utánpótlás, a harci kutatás-mentés és túlélés, az ellenség elkerülés és ellenállás, valamint a kiemelés szakterületeken is.

20211111-ankara 03

Törökország fontos szövetséges a terrorizmus elleni fellépésben, illetve kiemelkedő szerepe van a régió és az európai biztonság megőrzésében, valamint az uniót fenyegető tömeges migráció megakadályozásában is - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

A tárgyalás során a miniszterek áttekintették a migrációs válság aktuális kérdéseit. Akar Hulusi török védelmi miniszter szerint az Európára nehezedő migrációs nyomás elkerülhetetlenül nőni fog, ami még több feszültséget generál a nyugat-balkáni migrációs útvonalon. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban megerősítette: Magyarország felkészült arra, hogy a migrációs válsághelyzet sajnos egyelőre velünk marad, amelynek következményeként újabb és újabb migrációs hullám éri majd el Európát. A nemzeti határokat meg kell védeni és olyan regionális katonai együttműködéseket kell kialakítani, amelyek garantálják Európa biztonságát.

20211111-ankara 01

A miniszterek kijelentették, hogy minkét ország számára kiemelt fontosságú a Nyugat-Balkán biztonsága. Török és magyar katonák együtt szolgálnak Koszovóban, a KFOR kötelékében, valamint Bosznia-Hercegovinában, az EUFOR ALTHEA műveletben.

20211111-ankara 02

A megbeszélés folyamán, Akar miniszter üdvözölte a KFOR parancsnoki beosztás magyar átvételét. Benkő Tibor a találkozón megköszönte a török hadsereg hozzájárulást az HQ-MNDC kötelékéhez. A magyar miniszter szerint a kezdeményezés fontosságát jól mutatja, hogy a három keretnemzet, Horvátország, Magyarország, és Szlovákia mellett további hat ország is részt vesz a közös munkában: Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és természetesen Törökország.