Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az első magyar KC-390 katonai szállító repülőgép gyártása

Szöveg: MHP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. november 12. 7:12

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség (MHP HTCSF) - mint a KC-390 program szakmai felelőse - vezetésével november 8-10. között szakértői szintű katonai delegáció látogatott Gavião Peixotoba, az Embraer brazíliai telephelyére.

CC4_4834

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként 2020. november 17-én a Magyar Honvédség Parancsnoksága és az Embraer Defence & Security SA szerződést írt alá két darab KC-390 katonai szállító repülőgép beszerzésére. A szerződés értelmében az elkövetkező években rendszeres szakmai konzultációkra, programáttekintő ülésekre kerül sor a gyártó és a Magyar Honvédség szakmai képviseletét ellátó integrált programcsoport között.

CC4_4777_1

A szerződés szerinti első éves programáttekintő ülésen a magyar fél részéről az MHP HTCSF Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Főnökség (LHRFF), az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis (MH 59. SZDRB), az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség szakemberei, valamint a katonai légügyi hatósági feladatokat ellátó HM Állami Légügyi Főosztály képviselője vettek részt.

A szakmai egyeztetésen túl a program részeként a delegáció megtekintette a légijárművek gyártási folyamatait, ahol a gyártó bejelentette az első fontos mérföldkő teljesítését, azaz az első hazai KC-390 katonai szállító repülőgép gyártásának megkezdését. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka által aláírt első teljesítési igazolást a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében Nagy László ezredes, az MHP HTCSF LHRFF főnöke, valamint Jenei Barna ezredes, az MH 59. SZDRB parancsnokhelyettese adta át ünnepélyes keretek közt Marcio Monteironak, az Embraer KC-390 Program Iroda igazgatóhelyettesének.

Az elmúlt egy év szakmai egyeztetései eredményeként, az első magyar KC-390 szárnyainak összeszerelésével - mint történelmi pillanattal - megkezdődött a hazai merevszárnyú légiszállítási képesség fejlesztésének második fázisa.