Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősíti katonai jelenlétét Amerika a csendes-óceáni térségben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 26. 15:33

Amerikai lapértesülés szerint katonai jelenlétének kiszélesítéséről tárgyal az Egyesült Államok a Fülöp-szigetekkel. A The Washington Post című napilap a két ország tisztviselőitől kapott információkra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyalások még a kezdeti szakaszban járnak, de mindkét kormány kedvezően viszonyul az elképzeléshez.

Várhatóan a Washingtonban január 27-én, pénteken esedékes tárgyaláson már „intenzívebb" egyeztetések lesznek, s márciusban „magasabb szintű találkozón" vitatják meg a témát.

Az elképzelések között szerepel, hogy amerikai hadihajók állomásoznának a Fülöp-szigeteken, rotációs alapon amerikai alakulatokat vezényelnének a számtalan szigetből álló délkelet-ázsiai országba, vagy gyakrabban hajtanának végre közös hadgyakorlatokat. Így vagy úgy, de mindenképpen amerikai katonák fognak vendégeskedni Fülöp-szigeteki támaszpontokon.

A manilai kormány két évtizeddel ezelőtt még arra kérte az amerikai hadsereget, hogy ürítse ki a csendes-óceáni térségben fenntartott legnagyobb haditengerészeti támaszpontját, a Subic Bay bázist, amely a Luzón sziget nyugati partján elterülő Subic-öbölben (angolul: Subic Bay), Manilától mintegy 100 kilométerre északnyugatra működött.

Ha Manila és Washington megállapodásra jut – írta a The Washington Post –, azzal folytatódik az amerikai katonai jelenlét erősítése a csendes-óceáni térségben, aminek első lépéseként az Egyesült Államok nemrégiben megállapodást kötött Ausztráliával 2500 amerikai haditengerész, illetve Szingapúrral amerikai hadihajók ottani állomásoztatásáról.

Az utóbbi időben megélénkültek a katonai kapcsolatok Vietnám és az Egyesült Államok között is. Jim Webb, az amerikai szenátus külügyi bizottsága területileg illetékes regionális albizottságának vezetője ugyanakkor úgy véli, hogy nem a közeljövőben létesítenek amerikai támaszpontot Vietnámban.