Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő együttműködés

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. november 5. 7:50

A Magyar Honvédséggel való szorosabb együttműködés kialakítása jegyében látogatott Kecskemétre az Országos Mozgásszervi Intézet delegációja november 3-án.

2023.11.03_kecskemet_repter_latogatas 13

A katonai repülőtér és az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (MH EK RAVGYI) megtekintése után a résztvevők repülésélettani kérdésekről szóló szakmai előadásokat hallhattak.

„Az osztályunkon kezeltük a koszovói KFOR-erők tagjaként megsérült katonákat, dr. Böröndi Gábor vezérezredes úr pedig elismeréssel szólt a munkákról, és felajánlotta ezt a látogatási lehetőséget” – beszélt utazásuk hátteréről dr. Szabó Dávid, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) Ortopéd-traumatológiai Rehabilitációs Osztályának vezető főorvosa, a delegáció vezetője.

2023.11.03_kecskemet_repter_latogatas 19

Az MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár pénteken reggel fogadta az egészségügyi dolgozók alkotta csoportot. Az őszi szünet utolsó napján tett látogatás során a vendégek megtekintették a Gripen-hangárt és először a földön, közelről, majd egy bemutató repülésen figyelhették meg a JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet, továbbá ellátogattak a múzeumi repülőgépekhez is.

2023.11.03_kecskemet_repter_latogatas 28

A látványos bemutatót követően kezdődött a szakmai program, már az MH EK RAVGYI épületében. Dr. Szabó Sándor András ezredes, a Szegedi Tudományegyetem Repülő és Űrorvosi Tanszék egyetemi docense az intézmény felépítését és saját munkakörét ismertette, majd dr. Tótka Zsolt alezredes, a Magasság-élettani Osztály vezető főorvosa tartott előadást az osztály funkciójáról a magassági élettani kamrában, azaz a barokamrában.

2023.11.03_kecskemet_repter_latogatas 34

Dr. Szabó Dávid elárulta, hogy a kecskeméti út a Magyar Honvédség és az OORI közti kapcsolat szorosabbra fűzésének első lépcsőfoka. „A repülésélettan ugyan nem tartozik a szorosan vett szakterületünkhöz, de az előadások mindenképp szélesítik a megjelent egészségügyi dolgozók látókörét, szaktudását” – összegezte a tanulságokat.