Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő indiai-afgán kapcsolatok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 7. 10:15

India további 450 millió dolláros fejlesztési segélyt nyújt Afganisztánnak – jelentette be a napokban Újdelhiben az indiai miniszterelnök az afgán elnökkel tartott találkozója után.

Manmohan Szingh indiai kormányfő és Hamid Karzai afgán elnök elítélte az India kabuli nagykövetsége elleni robbantásos merényletet és országaik nevében hitet tettek a terrorizmus elleni harc mellett. Gondosan kerülték ugyanakkor, hogy említést tegyenek Pakisztánról, amelyet felelősnek tartanak a robbantásért.

Újdelhin és Kabulon kívül állítólag már Washington is úgy gondolja, hogy Pakisztán legnagyobb hírszerző szervezete, a hadsereg kötelékébe tartozó belső hírszerző szolgálat (ISI) szervezte meg az 58 ember, köztük két indiai diplomata, életét kioltó terrortámadást azzal a szándékkal, hogy aláássa India és Afganisztán egyre szorosabb kapcsolatait.

Pakisztán legutóbb a múlt héten pénteken cáfolta, hogy köze van a véres merénylethez.

Az afgán-indiai viszony azonban láthatóan csak tovább erősödött a terrortámadással: Újdelhi – Afganisztán egyik legbőkezűbb támogatója – most 450 milliós új segélyfelajánlással toldotta meg a már korábban megígért 750 millió dollárt. Hivatalos források szerint a két politikus megegyezett abban is, hogy bővítik a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat és harcolni fognak a tálib befolyás ellen.

Az indiai miniszterelnök “India és Afganisztán barátsága elleni támadásnak" nevezte a kabuli merényletet, és azt ígérte, “nem fogjuk hagyni, hogy a terrorizmus utunkba álljon".

Karzai a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy “Afganisztán indiai barátaink mellett fog állni a terrorizmus fenyegetésével vívott harcban".

Afganisztán rendszeresen azzal vádolja a szomszédos Iszlámábádot, hogy szemet huny a táliboknak az afgán határral szomszédos, pakisztáni törzsi területeken létesített támaszpontjai felett, és azt állítja: a pakisztáni hadsereg és a titkosszolgálatok segítik az iszlám fundamentalista fegyvereseket az afganisztáni célpontok elleni támadásokban. (A mostani kormány előtt a tálibok voltak a hatalom birtokosai Afganisztánban, uralmukat 2001. novemberében döntötte meg egy nemzetközi koalíciós erő az Egyesült Államok vezetésével.)

A hindu India és a zömében muzulmán Pakisztán viszonya meglehetősen viharos 1947-es szétválásuk óta, elsősorban a megosztott Kasmír hovatartozása miatt. Újdelhi is úgy gondolja, hogy az Indiában támadásokat elkövető iszlamista fegyveres csoportokat Pakisztán segíti és ott találnak menedéket.