Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A PIR-táborban járt az államtitkár

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. augusztus 7. 10:19

Repülés iránt érdeklődő fiataloknak hetedik alkalommal szerveztek pályára irányító repülőtábort Szolnokon. Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár augusztus 6-án látogatta meg a szervezőket és a résztvevőket az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison. Az államtitkár asszonyt Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka fogadta.

Jelentésében a tábort szervező MH Összhaderőnemi Parancsnokság repülőfelkészítési osztály (RFO) parancsnoka, Nagy István alezredes elmondta: a pályára irányító repülőtábor (PIR) alapvető célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a repülés iránt. A PIR tábor kezdő szakasza a Magyar Honvédség kanadai repülőgép-vezető, képző programjának, a NATO Flying Training in Canada (NFTC) képzésnek.

Sikeres felvételik, a szigorú vizsgálatok és vizsgák után az NFTC keretében tesznek újabb lépést a vadászrepülőgép pilóta, illetve a helikoptervezető hivatás felé. A táborok feladata a kanadai NFTC programban potenciálisan számításba vehető jelöltek időben történő megkeresése és előzetes válogatása. Ezzel párhuzamos, és ugyanilyen lényeges a fiatalok honvédelmi nevelése, katonai pályára irányítása.

A táborokat középiskolai, főiskolai és egyetemi tanulmányokat folytató, a repülés iránt érdeklődő diákok számára szervezik.
A pályára irányítás szervezését, irányítását, végrehajtás ellenőrzését, a táborok vezetését az RFO végzi. A jelentésben szó esett arról is, hogy évről-évre nő az érdeklődők száma. Az idén tizenháromszor annyian jelentkeztek, mint az induláskor. Aktív, valamint a honvédségtől nyugállományba vonult repülőgép-vezetők oktatják őket és repülnek velük.

A tájékoztatót követően dr. Vadai Ágnes reményét fejezte ki az iránt, hogy a sikeres tanulmányok befejezését követően sok jelenelgi táborlakót köszönthet majd a Magyar Honvédség repülős alakulatainál.
A kötetlen beszélgetés során szó esett a táborlakók terveiről, céljairól, családi indíttatásáról, a nők helyzetéről a honvédségen belül, valamint arról, hogy lesz e vajon női vadászpilótánk?

Az államtitkárral érkező vendégek között ott volt Szabó “Topi" Zoltán nyugállományú vadászpilóta is, akihez számos kérdést intéztek a tábor fiatal résztvevői.