Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai alaptanfolyam tiszthelyetteseknek

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 7. 10:46

Véget ért a katonai végzettséggel nem rendelkező tiszthelyettesek katonai alapképzése Szentendrén. A hat hétig tartó úgynevezett KVNR-tanfolyamot ezúttal az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola (MH KPTSZI) szervezte.

Csaknem másfél hónappal ezelőtt, június 30-án 115 tiszthelyettes jelentkezett Szentendrén. Vezénylési parancsuk szerint ezen a napon kezdték meg katonai alaptanfolyamukat. E kurzus elvégzése minden magyar katona számára kötelező, hiszen hivatásos, vagy szerződéses állományú tiszt és tiszthelyettes csak az lehet, akinek legalább alapfokú katonai végzettsége is van.

Szabó László alezredes, az MH KPTSZI 1. szakképző csoportjának vezetője elmondta: évente két alkalommal rendezik meg az alaptanfolyamot a katonai végzettséggel nem rendelkezők számára. A tiszthelyettesek kiképzését általában az ugyancsak Szentendrén található MH Központi Kiképző Bázison végzik, ám ezúttal az iskola kapta ezt a feladatot. A tisztek tanfolyamát pedig mindig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezi.

Szabó alezredestől megtudtuk azt is, hogy idei tanfolyamon résztvevő állomány nagy része több éve katona már. Ám csak most „került rájuk a sor", hogy részt vegyenek a kötelező képzésen. De természetesen a 115 fős század állományából szép számmal vannak olyanok is, akik csak néhány hónappal ezelőtt öltötték magukra az egyenruhát. Így az alegység összetétele is eléggé változatos, van köztük, aki lövészként, vagy éppen felderítőként szolgál, de akad olyan is, akinek felcser, gépjárművezető, logisztikus, személyügyes, vagy éppen ügyviteles a beosztása.

A hat hetes KVNR-tanfolyam nem más, mint a szerződéses katonák három hónapig tartó alapkiképzésének rövidített változata. A kurzuson részt vevők az első két hét során leginkább elméleti oktatásokon és alaki foglalkozásokon vettek részt. De természetesen a kiképzők nagy figyelmet fordítottak a fizikai állóképesség növelésére is, így a század tagjainak naponta volt testnevelés órája és akadálypályás kiképzése is.

A három hétig tartó gyakorlati képzésen leginkább egészségügyi, műszaki és vegyivédelmi foglalkozásokon vettek részt a hallgatók, ezek mellett pedig tereptan, harcászat és lőkiképzés foglalkozásokat is szervetnek számukra.

A tanfolyam utolsó hetében zajlott a vizsgáztatás. A hallgatóknak ekkor nem csak elméletben – vagyis tesztlapon – kellett számot adniuk tudásukból, hanem a gyakorlati ismereteiket is leméri a vizsgabizottság.
Az augusztus 8-án véget ért idei KVNR-tanfolyam gyakorlati vizsgáját a tiszthelyettes szakképző iskola izbégi gyakorló-, és lőterén tartották. (Felvételeink ekkor készültek.)

Szabó László alezredes – aki a vizsgabizottságnak is tagja volt – a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tanfolyammal összességében elégedettek a szervezők, hiszen minden résztvevő eljutott a vizsgáig, ráadásul a „számonkérés" eredményi is megfelelőek voltak. Mindemellett a kurzuson részt vevő tiszthelyettesek fizikuma is erősödött az elmúlt hat hét során, ami ugyancsak pozitívum.

Csapó Zsolt zászlós, a szentendrei központi kiképző bázis logisztikai törzsének beosztottja számára leginkább ismétlés volt mindaz, amit a KVNR-tanfolyamon tanultak. Bár a fiatal tiszthelyettes csak egy éve katona Szentendrén korábban, hét évig az egyik fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben dolgozott biztonsági főfelügyelőként.

Ezt megelőzően pedig már szolgált szerződéses katonaként a Magyar Honvédségben. Mégpedig Egerben, a felderítő-zászlóaljnál. Felderítő múltja miatt könnyen boldogult a tanfolyam gyakorlati vizsgáján is, hiszen például a harcászat témakörében a „túlélési ismeretek" című tételt húzta, vagyis a vízszerzés, a víztisztítás és a tűzgyújtás módjait kellett bemutatnia.

Talán mondani sem kell, hogy a kérdések megválaszolása nem okozott különösebb gondot neki és a vizsgáztatótól jelest kapott a feleletre.

Nagyné Szabó Anita zászlós a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadműveleti központjának beosztottja 1999 óta katona, korábban pedig Tapolcán volt ügyviteles.

Mint elárulta: főnökei már többször beiskolázták a tanfolyamra, ám különböző okok miatt azt csak idén júniusban tudta elkezdeni. Szerencsére gyorsan eltelt a hat hét, s a kurzus végén nagyon büszke magára, hogy különösebb gond nélkül sikerült végig csinálni. Az, hogy feladja, egyszer sem fordult meg a fejében.

– Nagyon sokat tanultam az elmúlt hetekben, úgy érzem szükségem volt erre a kurzusra, hogy megfeleljek az elvárásoknak. Leginkább az alakiasság és a lövészet terén voltak hiányosságaim, ám úgy érzem, hogy ezeket most sikerült pótolnom – mondta a zászlós.

További képek:

Fotó: Szűcs László