Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erőszak és komoly csalások várhatóak

Szöveg: Szűcs László |  2010. szeptember 13. 10:22

Parlamenti választásokat tartanak a hétvégén Afganisztánban. Az előjelek nem túl biztatóak, hiszen a tálibok bejelentették: mindent megtesznek annak érdekében, hogy zavarják és ellehetetlenítsék a voksolást. A várható rossz biztonsági körülmények miatt a 6835 választási központból több mint ezret biztosan nem nyitnak meg szeptember 18-án.

A mostani helyzet egyáltalán nem meglepő, hasonlóan megfenyegették a tavalyi elnökválasztást is a tálibok – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Tálas Péter. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet (SVKI) igazgatója hozzátette: sajnos már az is hagyományosnak számít Afganisztánban, hogy minden választás előtt erősödik az erőszakhullám. A tálibok azonban ezúttal bojkottra szólították fel az afgán választópolgárokat, azt kérik, hogy ne vegyenek részt a választásokon. Az ellenállók bejelentették: a választások ideje alatt első számú célpontjaik közé a külföldi katonák tartoznak, de a voksoláson részt vevő afgánokat is támadni fogják. A kormányellenes erők ezzel is nyomást kívánnak gyakorolni a lakosságra, hogy saját befolyásuk növekedjen – vélte a Tálas Péter.

1595907314
Sajnos az erőszak növekedése – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő – kedvez a választási csalásoknak is. Emiatt idén is hasonló körülmények várhatók, mint tavaly, az elnökválasztáskor, amikor nagyon komoly csalásokra derült fény. „Nincsenek illúzióim, biztos vagyok benne, hogy számíthatunk választási csalásokra, csak azt nem tudom előre megmondani, hogy ezek mekkora méretűek lesznek" – fogalmazott Tálas Péter, aki szerint, a tavalyi elnökválasztás során bebizonyosodott, hogy a demokratikus intézményrendszer még nem kiforrott, éppen ezért nem is működőképes Afganisztánban. Nem véletlen, hogy az elmúlt esztendőben, a voksolások második fordulóját komoly botrányok előzték meg, amelynek következtében az egyik elnökjelölt vissza is lépett.

Az SVKI igazgatója szerint egy parlamenti választás Afganisztánban mindig más, mint az elnökválasztás, mert az elnök az, aki erős embere a politikai rendszernek. A botrányok nélküli voksolás egyébként kedvezne az országnak, mivel nagyobb legitimitást adna a rendszernek. „A jelenlegi rendszer legnagyobb problémája ugyanis a legitimitás hiánya – szögezte le Tálas Péter – éppen emiatt ha újabb csalások derülnének ki, az nagyon jó lehetőség lenne az ellenzéknek és az ellenállóknak, hogy hatékony propagandát fejtsenek ki a saját ügyük érdekében."

A biztonságpolitikai szakértő elmondta azt is, hogy a parlamenti választásokat ellenzők szerint, a szeptember 18-ra kiírt voksolás nem helyi afgán, hanem a külföldiek által az országra rákényszerített választás, éppen ezért illegitim. „Kétségtelen tény az is – tette hozzá –, hogy azok az elvárások, amit a Nemzetközi Közösség és az ENSZ megfogalmazott az afganisztáni választásokkal kapcsolatban, betarthatatlanok."

A biztonságpolitikai szakértő szerint az afganisztáni parlamenti választások után az lesz a kulcskérdés, hogy a lakosság mennyire tekinti legitimnek a törvényhozásba bejutott képviselőket. Ha ugyanis az ország elnökét és a parlamentet elfogadják az emberek, az stabilitást és megnyugvást hozhat a háború sújtotta országra. Erre a stabilitásra pedig már nagy szükség lenne, mivel több ország is bejelentette (vagy éppen csak gondolkodik rajta), hogy el szeretne jönni, katonáival ki akar vonulni Afganisztánból.

1595907314

 Fotó: Archív