Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Érzelemtaktikai tréningen az Afganisztánba készülők

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy. |  2010. április 6. 12:29

A Tartományi Újjáépítési Csoport ( PRT ) kilencedik váltásának törzse folytatja a felkészülést és a kiképzés II.- blokkjának keretében megkezdte az egyéni speciális felkészítést. Ennek részét képezte az Érzelemtaktikai Tréning. A gyakorlati feladatokban a parancsnoki állomány fejleszthette problémamegoldó képességeit extrém stresszhelyzetekben is.

Ezt a speciális oktatást Budapesten az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Nemzetközi Oktatási Központban (IRM NOK) tartották nemzetközi elismerésnek örvendő oktatók. A március 22-26. között végrehajtott újszerű tréning tananyagának alaptémáját a tárgyalástechnika képezte, amelyet Afganisztánt megjárt instruktorok által beállított szituációkban gyakoroltattak. Különleges részét képezte a felkészítésnek a túsztárgyalás és a helyes túszmagatartási formák megismerése.

A gyakorlati feladatokban a parancsnoki állomány fejleszthette problémamegoldó képességeit extrém stresszhelyzetekben is. A felkészítés hasznosnak bizonyult, mert segítette a résztvevőket egy helyes önértékelés kialakításában, ami további tanulásra és fejlődésre ösztönzi az egyént. Ez a folyamat jelentősen meg tudja könnyíteni a döntések meghozatalát valós körülmények között.

A második ütem második hetében a Béketámogató Kiképző Központ ( HM BTKK ) fogadta a PRT-9 törzsét. Ezen a felkészítésen a Masar-e Sharifben felállításra tervezett Nemzeti Támogató Elem ( NTE ) állománya is részt vett. A felkészülőknek az első nap egy emelt szintű katonai szakanyaggal bővített angol nyelvi felmérésen kellett bizonyítania alkalmasságát. A közös oktatást a két katonai szervezet tervezett állománya arra is kihasználta, hogy a jövőbeni jobb együttműködés érdekében közelebbről is megismerjék egymást.

A Szolnokon tartott kiképzés egyik főtémája a hadszíntérismeret volt. A résztvevők ezen belül megismerkedtek Afganisztán katonaföldrajzi és geopolitikai értékelésével, a helyi viszonylatban fontos nemzetközi előírásokkal, valamint az aktuális biztonsági helyzettel. A külügyminisztérium munkatársainak beszámolójából a kint dolgozó nem kormányzati szervezetek ( NGO ) és a magyar táborban működő civil képviselő (CIVREP ) munkáiról és az ezekkel kapcsolatos PRT-re vonatkozó feladatokról kapott egy összképet a felkészülő állomány. A nemrégen visszaérkezett PRT-7 vezető beosztású személyeinek előadásában a legfrissebb kinti helyzetet és az egyéni tapasztalatokat hallhatták első kézből a résztvevők. A megszerzett tapasztalatok ezáltal frissen épülhetnek be a felkészítésbe.

A PRT-9 kontingens kulcsbeosztásokba tervezett állománya még a kötelékkiképzés megkezdése előtt Pol-e Khumriban – a feladat helyszínén – gyűjthet további tapasztalatokat. A már megszerzett tapasztalatok ezekkel a friss ismeretekkel kiegészülve fogják a PRT-9 teljes állományának a kiképzését meghatározni a május második felében kezdődő összekovácsolási foglalkozásokon. Így biztosítva minden feltételt, hogy a felkészülés a kiutazó állomány részére a lehető legtöbbet nyújtsa.

1595899549