Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz gránát a Diósdűlőben

Szöveg: Szűcs László |  2010. április 6. 12:06

A 13. héten, azaz március 29. és április 4. között 84 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül huszonöt esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 283 bejelentést kaptak.

Március 29-én a Veszprém megyei Tapolcáról jelentették a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hogy a Kölcsey utcában, közterületen, feltételezhetően második világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkezett tűzszerész járőr – Hadházi Sándor zászlós vezetésével – megállapította, hogy ezúttal nem egy veszélyes szerkezet, hanem mindössze egy rozsdás vasdarab került elő a földből, amelyet azonban első látásra könnyen össze lehetett téveszteni egy aknagránáttal.

Ugyanezen a napon a főváros II. kerületében is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Csopaki út egyik építési területéről ugyanis egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Március 30-án Budapest XIV. kerületében, az Öv utcai iskola udvarán, földmunkálatok közben találtak rá egy 82 milliméteres, aknavetőgránátra. A helyszínre küldött tűzszerész járőrt ezúttal Pásztor Norbert főtörzsőrmester vezette, a gránátot pedig a központi gyűjtőbe szállították.

1595899548
 

Április 1-jén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokról hívták a tűzszerészeket, mivel a település határában, az úgynevezett Diósdűlőben, amatőr roncskutatók több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a terület műszeres átvizsgálása során összesen 296 darab, 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránátot találtak. (Fenti felvételünk a helyszínen készült.) Az előkerült robbanószerkezeteket aznap biztonságba helyezték, majd másnap egy újabb járőrt küldtek a helyszínre. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a szerkezeteket részletesen átvizsgálta, és 108 olyan gránátot talált, amelynek gyújtószerkezete sérült volt, így ezeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítették. 188 gránátot viszont biztonságosan a központi gyűjtőbe tudtak szállítani. A helyszínen Hajdu Gábor mk. ezredes, a tűzszerész és hadihajós zászlóalj parancsnoka elmondta: a gránátok megtalálásának friss ásásnyomokra is bukkantak. Minden arra utal, hogy valakik már megbolygatták a területet, mielőtt a tűzszerészeket értesítették volna. Sajnos ez akár könnyen tragédiához is vezethetett volna. A tűzszerészek egyébként az utóbbi hetekben több olyan helyszínre is kivonultak, ahol nagyobb mennyiségű robbanószerkezetet találtak. Tata határában például a mai napig is dolgoznak egy terület mentesítésén.

Április 2-án a főváros III. kerületéből, a Római partról telefonáltak a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hogy az egyik büfé mellett egy robbanószerkezet került elő. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr azonban a helyszínen megállapította, hogy amit a bejelentők egy világháborús bombának néztek, az valójában egy 82 milliméteres aknavetőgránát stabilizátor része, amely nem tartalmazott robbanóanyagot. Az eszközt a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.