Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esőben is bátrak a „harcosok”

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. szeptember 22. 13:18

Szeptember 6. és október 1. között tart a „Bátor Harcos 2010.” elnevezésű gyakorlat, melynek keretében sor kerül a NATO számára felajánlott MH Zászlóalj Harccsoport 2 (ZHCS-2) NATO CREVAL ellenőrzésére. A ZHCS-2 a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának bázisán alakult meg.

A megmérettetés a CREVAL 1. fázisával, okmányellenőrzéssel, a technikai eszközök, anyagi készletek és a személyi állomány ellenőrzésével kezdődött szeptember 6-án Hajdúhadházon. Ezt követően a ZHCS-2 a központi lőtéren ad számot a felkészültségéről.
Szeptember 7-én a dandár logisztikai alegysége és a híradó század valamint a ZHCS-2 előkészítő részlege kezdte a kitelepülést Várpalotára, hogy megteremtsék a tábori élet feltételeit, majd ezután megérkezett a Zászlóalj Harccsoport teljes személyi állománya.

Hosszú felkészülési időszak előzte meg az idei NATO CREVAL ellenőrzést. Az 1. lövészzászlóalj 2009 februárjában utazott haza Koszovóból, és a külszolgálat letelte után azonnal megkezdte a gyakorlást e fontos feladatra. Tavaly nyáron Táborfalván, majd ősszel Várpalotán készültek a nemzeti CREVAL-ra. A sikeres gyakorlat után idén szeptemberben a NATO is minősíti a debreceni katonákat. Az okmányok ellenőrzése mellett vizsgálják a személyi és technikai feltételek meglétét, majd a gyakorlat során egy előre nem ismert feladatot kell megoldania az alegységnek.

1595907647
 

Szeptember első hetében Várpalotán a ZHCS-2 törzse számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton vett részt, ahol JÓ minősítést szereztek.
A debreceni 1. zászlóalj mellett számos katonai szervezet is részt vesz az ellenőrzésen. A közel ezerfős Zászlóalj Harccsoportban együtt dolgozik a dandár alárendeltségébe tartozó 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj és a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj kijelölt állománya. Emellett a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Győr), 86. Helikopter Bázis (Szolnok), a 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj (Budapest) és a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (Budapest) is képviselteti magát a ZHCS-2-ben.

Szeptember 17-én szakadó esőben is helytálltak a „bátor harcosok" a lőtéren. A sajtó munkatársai és a meghívott vendégek a gyakorlat keretében az egyik századgyakorlat mozzanatait kísérhették nyomon.
A gyakorlat szeptember végéig tart. A három hetes felkészülés során számos lőgyakorlat és harcászati foglalkozás vár a katonákra, mely során az ellenőrző elöljárók különböző feladatokat adnak a Zászlóalj Harccsoportnak. Az ellenőrzés záró napja szeptember 29-én lesz.

1595907648
 

Fotó: Szabó Péter Dániel (Veszprém Megyei Napló)