Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ésszel és szívvel

Szöveg: honvedelem.hu / Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. július 7. 10:47

Különböző pályaíven, mégis a Magyar Honvédség berkein belül képzelik el jövőjüket azok a fiatal honvédek, akik a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred idei infokommunikációs /híradó/ alap altiszti tanfolyamán vettek részt. Az altisztavatás előtt álló fiatalokat a katonalétről, a honvédség világáról kérdeztük.

Székesfehérvár_altisztavatás_előtt_járók (7)

A 23 éves, budapesti Ruszin Levente közkatona mindig is szeretett volna nagyobb egységhez tartozni. Honvédelem iránti vonzalma általános iskola ötödik osztályáig vezethető vissza. Ezért katonai alapismeretek szakirányon tanult tovább, a középiskolában erősödött fel igazán azirányú elképzelése, hogy katonaként szeretné hátralévő életét folytatni, hiszen meglehetősen aktív honvédelmi programban vehetett részt. Ugyan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről pár ponttal lecsúszott, ám ez cseppet sem szegte kedvét.

„Nem akartam abbahagyni! Most az MH Altiszti Akadémia kötelékében szolgálok. A vizsgákat követően a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 57-es híradó század könnyű vezetékes részlegénél látok el részlegparancsnoki feladatokat” – újságolta Levente, megjegyezve, hogy a családjában a „Próbáld meg – ha nem jó, saját hibádból tanulj!” volt mindig is az alapelv. „Mindenki szeresse azt csinálni, amihez elköteleződött” – árulta el Levente, majd hozzátette: barátait is motiválja a katonák világa és támogatóan viszonyulnak elképzeléseihez.

Székesfehérvár_altisztavatás_előtt_járók (6)

Sziklahegyi Regina őrvezető eddig kezelőként szolgált az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál: a Hódmezővásárhelyen végzett specializációval ide is fog visszakerülni, mint főkezelő altiszt. Bár a szegedi Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, őt is mindig vonzotta a katonai pálya.

„Nevelőapukám is itt szolgál, így nem volt titok előttem, mivel jár a katonák élete” – jegyezte meg Regina, akinek először nem sikerült az MH Altiszti Akadémiára való jelentkezés, ám most, az alap altiszti tanfolyam segítségével őrmesterként végez. Párja szintén katona és vele egy helyen szolgál. „Nem kell egymásnak magyarázkodnunk, ha gyakorlatra vagy a határra megyünk szolgálatot teljesíteni” – mondta, hozzátéve, hogy egy civil családtag számára a tartós távollét másként hatna. „Itt kiteljesedhetek. Olyan dolgokkal foglalkozhatok, amiért más fizetne, én pedig fizetést kapok érte!” – értette ez alatt a vadonatúj Airbus repülővel való kiutazást misszióba, vagy a lövészeten való részvételeket. Emellett igazán nagy összetartást, segítőkészséget érzékel a honvédségben, ami meglátása szerint ,,nem tudna máshol kialakulni”. Regina törzsőrmesterig léphet előre századánál, de ha lehetősége nyílik tovább tanulnia, élni fog vele. „Ha itt megállnék, már akkor is boldog lennék” – jelentette ki a székesfehérvári „Acélkocka” alap altiszti tanfolyamot elvégzett lány.

Székesfehérvár_altisztavatás_előtt_járók (8)

A fiatalokkal készített beszélgetésünkkor árbóc- és dipólantennák szálrögzítése is szerepelt az altisztjelöltek gyakorlati feladatai között, egy BTR-80 típusú harcjármű telepítése során. „Rádiókészülékek programozása és üzemeltetése, antennák lecövekelése, indítás, áram alá helyezés, mindezt azért, hogy az ellenállomással szakasz és századszintű összeköttetést létesíthessenek” – magyarázta Miskolci Sándor törzszászlós, vezénylőzászlós a 32 fős létszámú szakmai felkészítés részleteit. „Egyik legfegyelmezettebb osztályt kaptuk áprilisban, akik számos helyről érkeztek Székesfehérvárra: Hajdú-Bihartól, Szabolcs Szatmáron, Győr-Moson-Sopronon át Csongrádig, Borsodig vagy Zaláig bezárólag. Örülünk, hogy nálunk tanulnak. Már csak azért is, hiszen két katona az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred központvezetékes szakágát erősíti a későbbiekben.”

„Az elmúlt években magas szintre ugrott a honvédelem iránti érdeklődés: igen sokan szeretnének katonák lenni és a hazát szolgálni. A szakmai felkészítésben résztvevőket is a haza szolgálata, a honvédelem ügye motiválja, nem elsősorban az azzal járó anyagiak, ami nyilván szintén nem mellékes” – mondta Miskolci törzszászlós, aki a gyakorlati vizsga alkalmával az Infokommunikációs és Információvédelmi Csoportfőnökség részéről Papp Zoltán alezredessel, valamint Marosvölgyi Vince alezredessel, a székesfehérvári ezred Híradózászlóaljának parancsnokával együtt köszöntötte a vizsgára készülődő, leendő altiszteket.

Székesfehérváron immár harmadik éve hajtanak végre infokommunikációs /híradó/ alap altiszti tanfolyamot, ami most júliusban írásbelikkel, szóbelikkel fejeződik be: rádió és központ vezetékes szakágból vizsgáznak, majd az akadémián készülnek a július 16-i avatásra. Ezt követően azonnal szolgálatba állnak újonnan választott vagy anyaalakulatuknál.