Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea kész „felrobbantani” Dél-Koreát

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 9. 8:41

Észak-Korea nukleáris elrettentő erejének további erősítésével fenyegetőzött kedden, mert – mint fogalmazott – Barack Obama amerikai elnök eltökélt amellett, hogy semmibe vegye a békekötést célzó phenjani felhívásokat és katonai erővel térdre kényszerítse az ázsiai országot.

A sztálinista vezetésű ország hétfőn, az aznap kezdődött dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat alatt már tudatta, hogy teljes harckészültségbe helyezte fegyveres erőit, és kész „felrobbantani" Dél-Koreát.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség kedden idézett egy phenjani külügyminisztériumi tisztségviselőt, aki szerint az Egyesült Államok egyetlen még ki nem próbált eszközt – katonai fenyegetést, gazdasági szankciókat, ideológiai és kulturális megmételyezést – sem hagy ki annak érdekében, hogy térdre kényszerítse Észak-Koreát.

„(Phenjan) folytatja nukleáris elrettentő képessége erősítését, amíg az amerikai katonai fenyegetések és provokációk is folytatódnak" – hangsúlyozta a tisztségviselő.

Észak-Korea mindig hasonlóképpen reagál az évente megrendezett amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra, amelyeknek az a célja, hogy felkészítse a két szövetségest egy esetleges észak-koreai támadás kivédésére. Elemzők szerint nem kell nagyobb háborús veszélyre számítani a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea új hadosztályt állított fel

Észak-Korea nemrégiben külön hadosztályt állított fel hadseregén belül, és annak irányítása alá helyezte közepes hatótávolságú rakétáit, amelyek képesek csapást mérni a Japánban és a csendes-óceáni Guam szigetén állomásozó amerikai erőkre – jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A szöuli kormányforrásra hivatkozó hírügynökség szerint a lépés arra utal, Phenjan eltökélt amellett, hogy folytatja a háromezer kilométernél nagyobb hatótávolságú rakétái fejlesztését.

A Yonhapot tájékoztató szöuli kormányzati tisztségviselő nem árult el részleteket arról, hogy az új hadosztály hány rakétával rendelkezik és azokat a kilövőállásokba állították-e.

A dél-koreai védelmi minisztérium nem erősítette meg a Yonhap értesülését. A tárca tavaly egy jelentésben viszont már megállapította, hogy Észak-Korea új típusú közepes hatótávolságú rakétákat állított hadrendbe.

Egy szöuli elemző központ a keddi értesülést úgy kommentálta, Phenjan a jelek szerint sikereket ért el az ilyen típusú rakéták fejlesztésében, és most nagyobb katonai alakulatra van szüksége azok műveleti irányításához.

1595898047