Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea kiutasította az amerikai szakértőket

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 16. 8:28

Észak-Korea kiutasította azokat az amerikai szakértőket, akik a jongbjoni atomerőmű leszerelésében működtek közre – közölte a washingtoni külügyminisztérium.

Az amerikai kormány szakértőit, valamint az erőmű leszerelését ellenőrző megfigyelőit Phenjan felszólította, hogy távozzanak az országból – tájékoztatott Robert Wood külügyi szóvivő újságírókat.

“Ez visszalépés" – állapította meg, jelezve, hogy az amerikai személyzet az ország elhagyására készül. A szóvivő szerint az amerikai szakértők kiutasítása még jobban elszigeteli Észak-Koreát a külvilágtól. Phenjannak “szembesülnie kell az ilyen döntések következményeivel" – fogalmazott.

Észak-Korea leállított minden együttműködést az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes megfigyelőivel is, és az ország mielőbbi elhagyására szólította fel őket – közölte előző nap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

Phenjan kedden bejelentette: kivonul a nukleáris programjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról, és újra működésbe hozza azt a nukleáris létesítményét, amely atomfegyverben alkalmazható plutóniumot képes termelni. Így reagált arra, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa (BT) megrótta hétfőn Észak-Koreát, amiért nagy hatótávolságú rakétát indított másfél héttel ezelőtt.

CímkékENSZrakéta