Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-hadgyakorlat Grúziában?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 16. 8:18

Hadgyakorlatra készül Grúziában a NATO májusban, kilenc hónappal a dél-oszétiai válság után – közölték a szervezet katonai központjában, a belgiumi Mons-ban.

A tervek szerint közel 1300 katona és 19 – köztük több NATO-n kívüli – ország részvételével május 6-án kezdődik két hadgyakorlat. A műveleteket a Tbiliszitől 20 kilométerre keletre fekvő Vaziani melletti katonai támaszponton tartják majd. A résztvevők a NATO tagállamok és a partnerországok közti együttműködést fogják gyakorolni egy fiktív ENSZ-felhatalmazáson alapuló képzeletbeli bevetés, illetve az azt követő békefenntartás során.

A NATO közlése szerint a grúziai hadgyakorlatok tervezése 2008 elején kezdődött, tehát még jóval azelőtt, hogy az orosz csapatok tavaly augusztusban behatoltak Grúzia területére. A gyakorlatokon a NATO-n kívüli országok közül Azerbajdzsán, Örményország, Kazahsztán, Moldova és az Egyesült Arab Emírségek vesz részt. A tagállamok közül az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is jelen lesz, míg például Párizs, Berlin vagy Róma távol marad.
Oroszország katonákat állomásoztat a két szakadár grúziai régió, a tavaly augusztusi háború után magát egyoldalúan függetlennek kikiáltó Dél-Oszétia és Abházia területén.