Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea továbbra is megsérti a szankciókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 3. 11:22

Észak-Korea továbbra is megsérti az ENSZ ellene szóló szankcióit, fegyvert próbál csempészni Szíriába és Mianmarba, valamint luxuscikkeket importál – állapítják meg ENSZ-szakértők egy régóta várt jelentésükben, amelyet a Biztonsági Tanács szankcióellenőrző bizottságának nyújtottak be a minap.

A 74 oldalas jelentésben azonban egyszer sem történik utalás atom-, vegyi vagy biológiai fegyverre, illetve ballisztikus rakétákra.

Elképzelhető, hogy a Kim Ir Szen országalapító születésének századik évfordulóján, áprilisban rendezett phenjani katonai parádén bemutatott KN–08-as ballisztikus rakéta nem volt valódi – olvasható a jelentésben.

A BT először 2006-ban, azután hozott szankciókat Észak-Korea ellen, hogy az ázsiai ország elvégezte első kísérleti atomrobbantását, majd megszigorította ezeket a második, 2009-es kísérlet után, hogy megpróbálja meghiúsítani a sztálinista ország atomfegyver- és ballisztikusrakéta-programját.

A szakértői bizottság „bőséges bizonyítékot" talált arra, hogy Észak-Korea továbbra is megsérti az őt büntető határozatok intézkedéseit, és a panel ismerteti azokat a „kifinomult technikákat", amelyeket a szankciók betartásának ellenőrzésében részt vevő országoknak sikerült leleplezniük.

„Bár a szankciók nem akadályozták meg Észak-Koreát, hogy folytassa tiltott tevékenységét, nyilvánvalóan lelassították és sokkal nehezebbé, költségesebbé tették ezt számára" – állapítja meg a jelentés.

Egy meg nem nevezett diplomata Észak-Korea ENSZ-beli missziójából visszautasította a bizottság állításait, mondván, hogy az országa elleni ENSZ-határozatokat is visszautasítja Phenjan.

A bizottság tavaly májusi jelentését nem hozták nyilvánosságra, mert Kína – amelynek szoros kapcsolatai vannak Észak-Koreával – nem járult ehhez hozzá.