Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea visszaengedi az ENSZ-ellenőröket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 20. 13:22

A Koreai-félszigetet uraló feszültség enyhítése érdekében Észak-Korea beleegyezett abba, hogy ismét beengedje az ENSZ szakértőit atomlétesítményeinek és -programjának ellenőrzésére – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió hétfőn. Phenjant Bill Richardson, az egyesült államokbeli Új-Mexikó kormányzója beszélte rá, hogy engedje vissza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit a jongbjoni nukleáris központba.

Richardson múlt héten csütörtökön érkezett meg Észak-Koreába, ahol többek között Pak Rim Szu tábornokkal, a fegyverszüneti vonal északi oldalára telepített csapatok parancsnokával tárgyalt.

A Richardson látogatásáról tudósító CNN szerint Észak-Korea az ellenőrök visszaengedésén túl hajlandó tárgyalni 12 000 új nukleáris fűtőelem eladásáról és külföldre, valószínűleg Dél-Koreába, való szállításáról. A hírtévé szerint olyan mennyiségű hasadóanyagról van szó, amely elegendő „hat-nyolc atomfegyver" előállításához.

Phenjan beleegyezett abba is, hogy megfontolja az Észak- és Dél-Korea közötti katonai forródrót helyreállítását, valamint egy vegyes katonai bizottságot létrehozását a vitatott hovatartozású tengeri övezetek ellenőrzésére.

Szöulban érdemben egyelőre nem reagáltak minderre. Kim Yung-szun külügyi szóvivő szerint túl korai lenne általános értékelést adni a phenjani döntéseknek.

Mivel Richardson nem hivatalos minőségben tárgyalt Phenjanban, nem tudni, hogy a CNN tudósításában elhangzott phenjani engedmények mennyiben fogják oldani a feszültséget a két Korea között, különös tekintettel arra, hogy a megállapodások betartásával Észak-Korea nemigen dicsekedhet. Phenjan 2009 áprilisában utasította ki az országból az ENSZ-ellenőröket, miután hátat fordított a „leszerelést-segélyért" programnak.

CímkékENSZ