Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-koreai torpedó találta el a dél-koreai hadihajót?

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. április 22. 8:14

A dél-koreai katonai hírszerzés egyik jelentése szerint egy észak-koreai tengeralattjáró süllyesztette el torpedótámadással a Sárga-tengeren március végén a dél-koreai hadihajót – jelentette csütörtökön a Yonhap hírügynökség. E jelentés eddig a legegyértelműbb jele annak, hogy Szöul Phenjant teszi felelőssé a Cshonan márciusi katasztrófájáért.

A katonai hírszerzés már nem sokkal az eset után megküldte a jelentést az államfői hivatalnak – közölte a hírügynökséggel egy meg nem nevezett tisztségviselő. Dél-koreai és amerikai hírszerzési adatok szerint az észak-koreai tengeralattjárókat 200 kilogrammos robbanótöltetű nehéztorpedókkal látták el. Egy ilyen torpedó kilövése okozhatta a 1200 vízkiszorítású dél-koreai hadihajó vesztét.
A Cshonan nevű korvett március 26-án egy korábban titokzatosnak mondott robbanás következtében kettétört, majd elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az erősen vitatott észak-koreai tengeri határtól. A hajón 104 tengerész volt, 58-at sikerült kimenteni. Mindjárt a katasztrófa után felmerült a gyanú, hogy Észak-Koreának köze lehet a hajó elsüllyedéséhez, minthogy a térségben élők „erős tüzérségi tüzet" hallottak.

Észak-Korea tagadja, hogy bármi köze lett volna a dél-koreai hadihajó katasztrófájához. Phenjan a KCNA hírügynökségen keresztül azt állította: „mivel Dél-Korea nem tudja megállapítani, mi okozta a hadihajó balesetét, arra használja a médiát, hogy a mi számlánkra írja az ügyet, és próbálja meghamisítani az eset hátterét". Ha viszont igazak a vádak, miután 46 tengerész veszett oda, ez volna a két Korea közötti legsúlyosabb incidens az 1950-53-as háború óta.