Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/05.

2010. április 22. 7:57
1595900708
PUBLICISZTIKA

Katona és orvos

Zakija, az ötéves afgán kislány mai is csak azt tudja, hogy egy nagyon távoli országból volt ott egy kedves fiatal doktornő, aki enyhítette fájdalmát, gondosan kezelte évek óta fekélyes, már ujj nélküli lábát. A Márciusi Ifjak Díj átvételekor finom puszija biztos kijárt volna az afganisztáni misszióból nemrég hazatért dr. Zsíros Éva orvos főhadnagynak.  

NAGYVILÁG

Hiteltelen Hirosima-könyv

Radar rovatunk aprócska szenzációról tudósít. Az óceánon innen legalábbis úgy tűnik, hogy Charles Pellegrino alaposan melléfogott Az utolsó vonat Hirosimából: A túlélők visszanéznek című kötetével. Kiderült, hogy akivel beszélt nem ott volt, ahol mondta, akik szerepeltek könyvében, talán nem is léteznek. Ami viszont nagyon is valóságos: a háborús veteránok, kerek-perec, történelemhamisítással vádolják a szerzőt.

Bezárkózva

Iránban valószínűleg nem értik az amerikai angolt. Pedig az USA szemlátomást nem tesz le a fenyegetésként sűrűn hangoztatott gazdasági bojkottról, sőt, ugyancsak fenyegetőleg, új bunkerpusztító bombával rukkolt elő a Pentagon. Teherán viszont nem hatódott meg a Nagy Sátán eme új kedvencétől sem, és a hírek szerint tovább folytatja nukleáris kísérleteit.  

Befejezetlen történet

Az öreg kontinens országai elunták, hogy fellépéseik ide, akcióik oda, többnyire még mindig a szomáliai kalózok aratnak győzelmet a tengeren. Most a szárazföldön folytatódik a történet. Az Európai Unió békefenntartó missziót küld az afrikai országba, melynek keretében magyar kiképzők is segítik a kormánycsapatok felkészítését.

Tűzkeresztség

A hír még tavaly volt hír, a nyilvános értékelésre azonban most adódott lehetőség. 2009 júniusában az afgán ellenállók és az amerikai–magyar műveleti tanácsadó és összekötő csoport (OMLT) által felkészített afgán zászlóalj között ádáz tűzharc bontakozott ki. A fél napig tartó fegyveres küzdelemben az ellenállók csapatát felszámolták, magyar, amerikai és afgán katona nem sérült meg. A sikeresség egyik „titka" az afgán hadsereg megfelelő kiképzettsége volt…

HADAK ÚTJÁN

Mohács – 1526. augusztus 29.

A magyar történelem tragikus eseményéről még mindig lehet új szemléletű értékeléseket olvasni. Íme egy. A magyar sereghez a mohácsi mezőre nem érkeztek meg az erdélyi és a horvát katonák. Ennek okaként az utókor történészei mindenekelőtt Szapolyai ármánykodását emlegették évszázadokon át, holott a hiba az egymást követő és egymásnak ellentmondó királyi parancsokban rejlett. Igaz, ami igaz: a szultán hadainak nyomasztó túlereje eleve eldöntötte az ütközetet.

Berlini finálé

Akkor kié legyen a német főváros? A kérdés csak a jaltai konferenciáig volt kérdés, ott ugyanis a szövetségesek Berlint szovjet megszállási övezetbe sorolták. A Vörös Hadsereg hatáskörébe utalt városba így még Eisenhowernek sem akaródzott katonát küldeni…

SEREGSZEMLE

A fejedelmi dandár

Kossuth szép szavaival, a szabadság őrvárosába – hadtörténelmünk kiemelkedő katonahőseinek, hajdúinak, Mária Terézia híres 39. gyalogezredének no meg Simonyi óbester és katonáinak nyomdokaiba lépve – úgy húsz esztendeje Mezőtúrról érkeztek meg Debrecenbe az új katonák. A Bocskai-lövészdandár – a Hódmezővásárhelyen és Hajdúhadházon is települt alakulat – a Magyar Honvédség legnagyobb katonai szervezete.

Három az egyben

A Bocskai-lövészdandár munkájának dandárját Hódmezővásárhelyen végzik. A debreceni „központtól" úgy kétszáznegyven kilométernyi távolságban a katonák mesterei szakmájuknak. Felkészítésük, missziós helytállásuk irigylésre méltó – ezt a Maros és a Körös közén fekvő városban mostanság „Afganisztáni helytállásért" Hadik szablya adományozásával ismerik el.

Préri a ligetben

Tudták Önök, hogy Vay Ádám, II. Rákóczi Ferenc fejedelem udvari főkapitánya bécsújhelyi fogsága idején versben foglalta össze életrajzát? Mindenesetre a debreceni lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisának történetéhez ez épp úgy hozzátartozik, mint a jelen kiképzési hétköznapjainak bármelyike, akárcsak a magyar–amerikai afganisztáni missziós küldetés közös felkészülése.

Afganisztánba készülnek

Egy nemzet sok jót tud tenni, de több nemzet együtt még nagyszerűbb dolgokat tud véghezvinni. Az olasz Julia Dandár parancsnoka az Alpok alján lévő Prampero laktanyában mondta ezt nemrég. Akkor épp Itáliában, Udinében tartották közös felkészítő gyakorlatukat a Multinational Land Force három nemzetének katonái. Idén a honvédség legnagyobb kiképzési eseménye az a Clever Ferret gyakorlat lesz, amelyet éppenséggel a többnemzeti együttműködésre, az MLF-re alapozva, afganisztáni küldetésre koncentrálva tartanak meg májusban, Bakony-szerte. Na de mi is az az MLF? Mit láthatnak majd az érdeklődők a gyakorlat „nyílt pillanataiban"?

VELÜNK VAN AZ ERÕ

Stari Most – most

A horvát hadsereg harckocsijának személyzetét nem érdekelte a szavak játéka. Õk a mostari Öreg-hidat szét akarták lőni. 1993 novemberének első napjaiban a politikai és a katonai helyzetben ezt meg is tehették. Mint azt a világ jobbik fele is megtehette – a nemzetközi összefogás részeként magyar műszaki, békefenntartó katonák és civil hídépítő mesteremberek közreműködésével –, hogy újjáépítette a történelem eme szimbólumát, Csontváry híres festményének „alanyát". A híd egy kődarabját nemrég a pákozdi katonai emlékhely látogató-központjában állították ki.

HADITECHNIKA

Fegyverbarátság

A katona már csak ilyen: más nemzetbeli kollégáinak fegyvereit „üveggolyókként" csodálja meg – hát még ha ezt szövetségesként, partnerként, nem oly túl régi idők hidegháborús idegenkedésétől mentesen teheti meg! A magazin is kíváncsi volt arra, hogy a Clever Ferret többnemzeti magyarországi gyakorlatának reflektorfényéből ezúttal milyen magyar, olasz és szlovén eszközre jutott kevés.   

Bomba ötlet

Vannak, akiket az előre látható közeljövő sem gátolt meg a biztos kijelentésben, és azt mondták, hogy a repülőgépből sosem lesz fegyver. Azután vannak, akiket a szakmai hovatartozás „vakuja" vakít el, és kerek-perec kijelentik, hogy a vadászrepülők filmeket csinálnak, a bombázók meg történelmet. Elemző írásunk megmutatja, a hadtörténelem régi és új epizódjai során a földön, a tervezőasztalokon, az égen, a harcokban az iménti nézetek egyike sem érvényesült egy az egyben.  

Nem halálos fegyverek

Amíg lesznek olyan konfliktusok, amelyek szereplői megoldásként nem a tárgyalásokat választják, addig fel-feltehetők lesznek a kérdések: az ellenség megsemmisítés-e a cél, vagy elégséges lehet-e a szembenálló(k) megállítása, harcképtelenné tétele az úgynevezett nem halálos fegyverek valamelyikével? A probléma mindjárt az, hogy a szakemberek, e fegyverek valódi hatásait illetően, a „nem" helyett a „kevésbé" szót alkalmazzák előszeretettel…

Halászsas-sors

Az emberi lelemény előtt nem egyszer emelhetjük meg a kalapunkat, kivált, ha a katonai repüléstörténet legújabb kori lapjait felütjük, s az újabb és újabb futurisztikus alkotásokat nézegetjük. Repülőgép, ami gyorsabb a helikopternél, képes helyben le- és felszállni, teherbíró képessége vetekszik a szállító-repülőgépekével? Igen létezik ilyen, mégpedig az Osprey billenő-rotoros repülőgép.  

HÁTORSZÁG

Menetrend

A magyar katonai díszszemlék históriája tele van néphadsereg-történeti momentumokkal. A rakétafegyvernem kialakítása során felállították az 5. önálló harckocsiezredet, és felállítottak egy harckocsi felderítő-zászlóaljat. Mivel a rezsimintézkedések keresztségében kapták neveiket az alakulatok ki e megnevezések, ilyen, valójában rakéta-alakulatok, mily meglepő, tőlük egy lánctalpas sem vonult fel a budapesti díszszemléken…

Fantomház

Halálos csend, „néma" utasítások, testjel-parancsok. Mégis, mindenki ért mindent. Előbb-utóbb legalábbis. A különleges erők katonái hadműveleti területre készülnek; génjeikbe kell ivódniuk a legapróbb részleteknek, mindent, amivel az ellenség felderíthető, a keresett dokumentumok megszerezhetők, s ha kell, a fogva tartottak kiszabadíthatók. Minderről a képek nyelvén olvashatnak…

Szóljatok Zsukovnak!

Sztálin Szovjetuniójában keveseknek adatott meg a biztos jövő. A tábornoki és tiszti karé sem volt nyugdíjas állás, pláne, ha a Generalisszimusznak nem tetsző véleményt mondott, nem tetsző cselekedetre szánta el magát valaki. Zsukov nem egy esetben „súrolta a lécet".

Parancs, tanár úr!

Ez a katonasuli nem katonák sulija. Mégis köze van a katonasághoz. Hírlik, hogy már diákberkekben ilyetén szavakat hallani: „vizsgázom egyenruhából", „parancsra érettségizem". Szóval, a közelmúltban útjára indított katonasuli.hu honlapon minden nap látogatást tehetünk egy virtuális laktanyában, és ha tantárgyválasztáskor érdeklődésünk a honvédség, a honvédelem felé terelődik, a Katonai alapismeretek tankönyv segít eligazodni a nemrég még oly titokzatos világban.

Sikerre hangolva

A tubás karmester helyettese. A fúvós hangszer mestere katonazenész. A százados neve épp olyan ismerősen cseng a Felkelő Nap Országában, mint Szolnokon, a helyőrségi zenekarban avagy a szolnoki szimfonikusoknál.

Katonai alapjelképek

Ugye, szoktuk mondogatni: a kard a harcos meghosszabbított keze, a (babér)koszorú a győzedelmes hadvezér jussa, a sas, Zeusz és Jupiter szent madara, a turul magyar eredetmondák cseppet sem mellékes szereplője. Igen, gyakran foglaljuk így össze a kard, a koszorú és a sas szavak szimbolikus jelentését. Nézzük, mit kell tudnunk e jelképekről, ha katonai alapjelképekről beszélünk?

Háborús csendélet

A tárgyak mini világában nem csak a mester gazdag fantáziája, ügyes keze szükségeltetik. Ahhoz hogy tudjuk, mit látunk, nem nélkülözhetjük a sasszemet és némi történelemismeretet. Ezúttal az olvasói éleslátásnak köszönhetően fedezhetjük fel egy generátoron Hamburg város címerét, ennek láttán következtetünk arra, hogy makett-ágyúállásból a valóságban a kikötőt védték. A háborús csendélet más információkkal is szolgál…

Főhajtás a honvédeknek

Vár-játék extránk a pákozdi katonai emlékparkba kalauzolja el olvasóinkat, oda, ahol se földvár, se kővár nincs; ellenben emlékekből hatalmas erődítményt lehetne építeni. Ismerkedjenek meg tehát az emlékhelyekkel, küldjenek be sok helyes megfejtést vetélkedő-sorozatunk újabb kérdéseire.

Hadikrónika – április

Az Egyesült Nemzetek alapokmányának 51. cikkelyével, vagyis az egyéni és a kollektív védelemhez való elidegeníthetetlen jogot deklarálásával összhangban, tizenhat nemzet létrehozta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét, azaz a NATO-t. Mindez 1949 tavaszán történt, a katonai tömbnek azóta hazánk is a tagja. Emellett más hasonló visszatekintő hírről olvashatnak rovatunkban, És tudják-e Önök, hogy IV. Béla királyunk 1241. április 11-én hol szenvedett vereséget a Magyarországra törő mongoloktól? Válaszoljanak, nyerjenek!