Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-koreai torpedó törte ketté a dél-koreai hajót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 17. 11:07

Észak-koreai torpedó süllyesztette el azt a dél-koreai hadihajót, amely március végén kettétört és elmerült a Sárga-tengeren – erre a végleges következtetésre jutottak az esetet vizsgáló szakértők. Véleményük szerint „elképzelhetetlen, hogy más oka lenne” a tragédiának.

A katonai és polgári szakértőkből álló csoport jelentését a szöuli média idézte hétfőn. A dokumentumot vélhetően május 20-án hozzák nyilvánosságra, s előző nap Szöul tájékoztatja róla az észak-koreai atomprogrammal foglalkozó hathatalmi tárgyalások többi résztvevőjét, Kínát, Oroszországot, az Egyesült Államokat és Japánt. Szöul emellett azt fontolgatja, hogy felveti az újabb szankciók bevezetését Észak-Korea ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és ebben számít az említett négy nagyhatalom támogatására.

Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án felrobbant és elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. A hajó kettétört, a legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült még időben kimenteni, 46 matróz azonban odaveszett. Amikor április elején kiemelték a hajó tatját, megtalálták a matrózok többségének holttestét.

A hajó roncsai között hexogén és alumínium nyomaira bukkantak, amiből arra következtettek, hogy torpedó süllyesztette el a hajót. A Csoszun Ilbo című szöuli lap azt írta hétfőn: nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy észak-koreai torpedó okozta a robbanást, de ugyanilyen fémet és robbanóanyagot használták olyan torpedókban, amilyenekkel „kommunista és volt kommunista országok" rendelkeztek, beleértve Észak-Koreát is.