Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végső megmérettetésre készülnek

Szöveg: Mádai Gábor szds. |  2010. május 17. 10:51

Az alkalmazási készenlét elérése a célja a honvédség Zászlóalj Harccsoportnak (MH ZHCS), amely az elmúlt héten végrehajtotta az utolsó századéles lőgyakorlatát is a hajmáskéri lőtéren. Erre a szakasz-, illetve század-összekovácsolási foglalkozásokat követően kerülhetett sor, amikor a lövészek felkészültek a harcászati gyakorlatokra.

A harctevékenységek főbb mutatóinak sikeres teljesítése, a dinamikus manőverek, valamint a lövészeti eredmények igazolták, hogy a századok képesek a parancsnok elvárásainak megfelelően különböző harcászati feladatok előírásszerű és balesetmentes végrehajtására. Eközben a MH ZHCS modul elemei, a CIMIC-, PSYOPS-, vegyvédelmi-, műszaki-, légvédelmi- és felderítő alegységek a rendeltetésükből adódó szakfeladataik ellátásával támogatták a harccsoportot. A különböző kiképzési és ellenőrző foglalkozások alapvetően a NATO CREVAL II. fázisára történő felkészülést szolgálták. Szloszjár Balázs alezredes, a MH ZHCS parancsnoka összességében elégedett volt a látottakkal, alegységeinek a lőtéren és a lövészetet megelőző felkészülésen nyújtott teljesítményével.

A kiképzés azonban nem ért véget a lőgyakorlatokkal, hiszen a harccsoport alapját képező 62. lövészzászlóalj, a hozzárendelt harcbiztosító elemekkel együtt gyakorolta a különböző harchelyzeteket a műveleti követelményekben megfogalmazott kritériumoknak megfelelően. A felkészülés során bejátszásra került incidensek tükrözték egy fiktív háborús helyzetben lejátszódó történések sorát, amelyre az alegységeknek a műveleti eljárásokban foglaltaknak megfelelően reagálniuk kellett. Ezek az úgynevezett „drillek" szolgálták azt a célt, hogy a harccsoport képes legyen az elvárt tevékenységeket begyakorolni, készség szinten elsajátítani.

1595901933
 

A MH ZHCS létszámának és technikai eszközei sokszínűségének köszönhetően a kiképzési foglalkozások tervezése, vezetése és irányítása pontos koordinációt, fegyelmet és szakmai kompetenciát feltételezett. A katonák mindemellett tanúbizonyságát tették helytállásuknak, motiváltak maradtak a feladataikat gyakran megnehezítő mostoha időjárási körülmények ellenére is.
Habár a munka dandárján már túl van az alegység, az igazi megmérettetésre azonban csak ezen a héten kerül sor, amikor a MH ZHCS-nak a NATO CREVAL II. fázisakor kell számot adnia a felkészítés során megszerzett tudásáról.

1595901933
 

1595901933
 

Fotó: dr. Lippai Péter ezds.