Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghalt a vörösingesekhez átállt tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 17. 10:36

Belehalt sebesülésébe hétfőn a thaiföldi vörösinges tüntetőkhöz átállt Kattija Szavaszdipol tábornok, akit négy napja fejen talált egy lövés – közölték a thai tömegtájékoztatási eszközök. Akkor érte a lövés, amikor csütörtökön a tüntetők gyűrűjében a sajtónak nyilatkozott. A mentők válságos állapotban vitték kórházba.

A hadseregbeli beosztásából januárban felfüggesztett 58 éves vezérőrnagy a kormányellenes tüntetők biztonsági műveleteit irányította Bangkokban, a tüntetők által második hónapja megszállva tartott belvárosi negyedben.

A vörösingesek egyik tanácsadója szerint egy orvlövész lőtte le, a hatóságok ugyanakkor cáfolták, hogy közük lenne a merénylethez.

A tábornok nagy népszerűségnek örvendett a tüntetők között, úgy ismerték őt mint az általuk dicsőített, 2006-ban puccsal eltávolított Thakszin Sinavatra kormányfő rendíthetetlen hívét. A hatalmon lévő, Abbhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök vezette kabinet ezzel szemben árulónak tekintette Kattiját, s azzal vádolta a tábornokot, hogy ő állt az elmúlt hetekben a thaiföldi fővárosban elkövetett több tucat kézigránátos támadás mögött.

A halála nyomán kiújult erőszakcselekményekben péntek óta 35 ember vesztette életét Bangkokban és több mint kétszázan megsebesültek, miközben a kormány hozzálátott, hogy katonai erővel zárja le a több mint két hónapja tartó konfliktust.

A vörösingesek vasárnap ismét tárgyalást ajánlottak a kormánynak, utóbbi azonban leszögezte, hogy nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek, s elvetette a vörösingeseknek azt a feltételét is, hogy az ENSZ közvetítsen a felek között.

CímkékENSZNATO