Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres rakétakísérletet hajtottak végre Indiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 17. 9:02

Indiában sikeres kísérletet hajtottak végre atomtöltet célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétával – közölte hétfőn az ország védelmi minisztériuma. A rakétát mozgatható indítóállásról bocsátották fel a kelet-indiai Orisza állam gyakorlóteréről hétfőn reggel.

A kétlépcsős Agni-II típusú rakéta 21 méter hosszú, 17 tonna súlyú. Kétezer kilométeres távolságba képes eljuttatni egytonnás fejrészét, amelyben a robbanótöltet található.

Az Agni kódjelű rakéták családjába az említetten kívül még két rakéta tartozik, az Agni-I és az Agni-III. Az Agni rakéták fejlesztésével foglalkozó vállalat egy újabb, Agni-V típusú rakétát is kifejlesztett, amely sok mindenben korszerűbb elődjeinél, és egy további fokozattal rendelkezik. Első próbaindítását az idei év végéig tervezik.

Az igazoltan nukleáris fegyverekkel rendelkező dél-ázsiai ország 1974-ben hajtott végre először kísérleti föld alatti atomrobbantást, majd 1998-ban két alkalommal ismét föld alatti kísérleti atomrobbantás végzett. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része.