Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU védelempolitikai tanácskozás Brüsszelben

Szöveg: kormany.hu |  2012. április 4. 19:03

Az EU- tagállamok védelempolitikai igazgatóinak tanácskozását április másodikán és harmadikán Brüsszelben tartották, amelyen magyar részről Siklósi Péter, a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára vett részt.

A másfél napos program kezdéseként a védelempolitikai igazgatók munkavacsorán vitatták meg a közös kül- és biztonságpolitika eddigi eredményeit és jövőbeli lehetőségeit.

Az április harmadikai munkaüléseken szó volt az EU-harccsoportok felhasználásának szükségességéről, az előttük álló akadályok leküzdésének lehetséges megoldásairól. Ez azért is aktuális hazánk számára, mert Magyarország 2012 második felében ad Szlovéniával és Olaszországgal közös EU-harccsoportot.

A többnemzeti képességfejlesztés témaként végigkísérte az egész napot, a katonai képességek összevonása és megosztása (pooling and sharing) több vonatkozásban is szóba került, így az EU válságkezelési képességeinek fejlesztése, az EU politikai üzenete a NATO chicagói csúcstalálkozójára, valamint az Európai Védelmi Ügynökség többnemzeti képességfejlesztés támogatásával kapcsolatos feladatai témakörben.

A tagállamok kiemelték annak fontosságát, hogy a transzatlanti kapcsolat megerősítésére fókuszáló chicagói csúcson az EU is fontos hozzájárulást tegyen – a gazdasági válság ellenére is – a stratégiai szintű európai képességhiányok megoldása érdekében.