Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai Uniós kibervédelmi egyeztetés Budapesten

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. szeptember 21. 19:23

A Magyar Honvédség Parancsnokság Kibervédelmi Szemlélőségének szervezésében zajlott az Európai Unió PESCO programja keretében megvalósuló Kiber és Információs Domain Koordinációs Központ (PESCO Cyber and Information Domain Coordination Centre, CIDCC) projekt irányító testületének ülése szeptember 19. és 21. között, Budapesten. A rendezvényt dr. Maróth Gáspár a Honvédelmi Minisztérium Védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára nyitotta meg.

LALA6321

Maróth Gáspár beszédében hangsúlyozta, hogy mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban kiemelt terület a kibervédelem és a kibervédelmi képességek építése. Ez azonban nem lehetséges bizalomra épülő nemzetközi együttműködés nélkül. Ez a PESCO projekt, amelyben Hollandia, Franciaország, Németország mellett Magyarország is állandó tagként vesz részt, az egyik legjobb példája a közös EU-s erőfeszítéseknek a kibertér védelme érdekében.

LALA6292

Az állandó tagok mellett további tíz ország megfigyelőként vesz részt a projektben. Az irányító testület jelenlegi vezetője, dr. Michael Heinz Farber vezérőrnagy megköszönte Magyarország támogatását, amelyet a projekt elindításához, valamint annak folyamatos munkájához nyújt.

Prof. Dr. Kovács László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának kibervédelmi haderőnemi szemlélője, a rendezvény házigazdája elmondta: a projekt egyik legfontosabb célja, hogy a kibervédelem, valamint a kiberműveletek tervezéséhez és végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges információmegosztáshoz egy állandó központot alakítson ki. Ez a központ alkalmas lesz arra, hogy az EU katonai missziói számára világos kiberhelyzetképet biztosítson. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió a fizikai térben végrehajtott műveletei mellett a kibertérben is hatékony védelmet tudjon felmutatni.