Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Exhumálták a parképítés során talált emberi maradványokat

Szöveg: HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság | Fotó: az igazgatóság felvételei |  2022. január 28. 18:22

Arról kapott bejelentést a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatósága január 27-én, hogy a Budapesten, a VI. kerületi Jókai téren, a folyamatban lévő parképítési munkálatok közben emberi csontokat és feltehetően katonai egyenruházati maradványokat találtak.

20220128-exhumalas 02

A maradványok egy 40 centiméter széles és 50 centiméter mély közmű árokból kerültek elő. A feltárást nehezítette, hogy egy régebbi közmű vezeték, illetve egy közeli fa gyökérzete közvetlenül a maradványok közelében húzódott.

A megnyitott temetési helyről két magyar katona került elő, anatómiai rendben, de hiányos vázzal. A katonák maradványai egymáson feküdtek. A vázak lekövethetőek voltak, lehetőség volt külön-külön exhumálni őket. Sírmellékletként magyar köpeny, zubbony és nadrággombok, pénztárca, bicska, zseblámpa és egy sírüveg került elő. A sírüvegnek nevezzük azt az üveget, melybe adatokkal, információkkal ellátott papírt helyeztek az elhantolt katonák mellé.

A maradványokat a hadisírgondozó szakemberek elszállították a helyszínről, a sírmellékletek bekerültek a Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjtemény Osztályra, restaurálás és adatmentés céljából. Az előzetes vizsgálat alapján a papír sajnos már nem tartalmaz kinyerhető információt, de biztosat csak a teljes vizsgálat után lehet majd kijelenteni.