Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezek voltak 2021 legnézettebb videói

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. január 2. 8:21

A Katonai Filmstúdió munkatársai, az előző esztendőkhöz hasonlóan, 2021-ben is több száz videót készítettek. Alábbi listánkban a legnézettebb tízet választottuk ki közülük. (A címekre kattintva az eredeti cikk nyílik meg.)

1., Utolsó útjára kísérték a legendát

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Furkó Kálmán nyugállományú ezredestől, a Magyar Honvédség legendájától, a magyar kyokushin karate egyik megalapítójától, 8 danos mesterétől Szolnokon.

2., Mohács titkai

Amint arról már korábban beszámoltunk, antropológusok és régészek közreműködésével tavaly nyáron megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Történeti Emlékhely területén feltárt hármas számú tömegsír tudományos vizsgálata. A kiemelt maradványok antropológiai vizsgálata a budapesti Természettudományi Múzeum Embertani tárában zajlik.

3., Kiszabadultak a nagymacskák

Ismét kimozdultak állóhelyeikről a tatai Leopard 2A4HU harckocsik. A szomódi lőtéren, nappal és éjjel végrehajtott, terepen végzett hajtóanyag-utántöltéssel segített vezetési gyakorlatok célja a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) gyári kiképzési folyamatának lezárása, egyben felkészülés a vizsgavezetésre.

4., Az első tíz Gidrán

Szolgálatba állt a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében beszerzett első tíz Gidrán február 11-én, Tatán.

5., Első éleslövészetükön a Gidránok

Éleslövészettel folytatódott a Gidrán páncélozott harcjármű irányzóinak felkészítése. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái a harcjármű első lövéseit április 27-én adták le az alakulat szomódi lőterén.

6., 47 év – Ideiglenesen

Sokan felszabadítóként ünnepelték őket, mások a megszállók kifejezést tartották helyesebbnek. Voltak fegyverbarátok és szövetségesek, miközben titkos megállapodás keretében nukleáris robbanófejeket tároltak hazánkban. Nem rajtuk múlt, hogy elkerültük az atomháború borzalmát. Harminc éve, 1991. június 19-én hagyta el hazánkat az utolsó szovjet katona. Dokumentumfilmünkben dr. Horváth Miklós történész és Borsits László nyugállományú vezérezredes idézte fel az ideiglenesség évtizedeit, valamint a csapatkivonás körülményeit.

7., Bochkor On Air

Gripen vadászrepülőgépről és Airbus A319-es típusú repülőgépről élőben jelentkezett be a Retro Rádió Bochkor című reggeli műsora augusztus 27-én, pénteken. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról sugárzott adás a szombaton kezdődő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót vezette fel.

8., Magyar katonának magyar fegyvert!

Új, modulrendszerű, csak magyar mérnökök által tervezett lőfegyvercsaládot fejlesztenek ki a Magyar Honvédség számára. Mint a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón tartott vasárnapi sajtótájékoztatón Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: alapvető fontosságú a független magyar kézifegyvergyártás képességének megteremtése.

9., Különleges magyar-amerikai kiképzés

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az Amerikai Egyesült Államok hadseregének különleges műveleti katonái közös felkészülést tartottak a szomódi lőtéren. A kölcsönös kiképzőfoglalkozások célja az eljárásrendek egységesítése és a tapasztalatok megosztása volt.

10., Breakthrough 2021: bizonyítottak a katonák

Dübörögnek az ágyúk az MH Központi Gyakorló- és Lőterén: a Breakthrough 2021 elnevezésű, nagyszabású gyakorlaton a katonák bebizonyítják, hogy a Magyar Honvédség maximálisan képes a NATO irányelvek és eljárások alapján komplex műveleteket tervezni és végrehajtani.