Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer orosz harcjármű érkezhet Görögországba

Szöveg: Háború Művészete |  2009. június 24. 12:26

A legfrissebb információk szerint Görögország hamarosan megállapodhat Oroszországgal 1000 darab BMP-3 gyalogsági harcjármű megvásárlásáról.

A korábbi tárgyalások azonban még csak körülbelül 415 darab BMP-3M harcjárműről szóltak, de az eltelt hónapok során a görögök növekvő érdeklődése a típus iránt 1000-re módosította a vásárolni kívánt darabszámot. Görögország tengerészgyalogsága továbbá szárazföldi erői számára kívánja majd rendszeresíteni a szóban forgó harcjárművet.

A görögök vásárlása azért is figyelemre méltó, mivel ezáltal övék lehet a legnagyobb fegyvereladásról szóló szerződés, amelyet egy NATO tagállam Oroszországgal megkötött.

A két ország sikeres együttműködésére a múltból is találunk példát, hiszen az 1990-es években Görögország már vásárolt orosz fegyvereket (például TOR-M1 légvédelmi rendszerek, Kornet és Fagot páncéltörő rakéták) több mint 1 milliárd dollár értékben. A BMP-3M a szovjet hadseregben, 1987-ben szolgálatba állított BMP-3 utódja, melyen többek között korszerűbb, digitális tűzvezető rendszer, erősebb motor és páncélzat kapott helyet.

CímkékNATOrakéta