Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezeréves barátság

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Nagy Gábor |  2022. március 23. 14:43

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. Ennek alkalmából tartottak koszorúzást és könyvbemutatót Csepelen, szerdán. A rendezvényen - mások mellett - Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is részt vett.

P3230053

1920-ban a Magyar Királyság lőszer- és fegyverszállítmányokkal segítette a lengyel hadsereg győzelmét a Vörös Hadsereg felett. A szállítmányok a csepeli Weiss Manfréd Művekből indultak, és fontos szerepük volt a „visztulai csodaként” emlegetett csatában, amely fordulópontnak számított a lengyel történelemben.

E történelmi eseményre emlékeztet az az emléktábla, ami előtt március 23-án néma főhajtással emlékeztek meg. A Honvédelmi Minisztérium koszorúját Németh Szilárd parlamenti államtitkár, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka, valamint Talabos Tibor ezredes, katonai főreferens helyezte el. Az emléktábla előtt Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, dr. Ravasz István alezredes, a HM HIM hadtörténész-muzeológusa, valamint Papp Ferenc ezredes, a múzeum Humán és Kommunikációs Igazgatóságának igazgatója is lerótta tiszteletét.

P3230020

A koszorúzást követően a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „Két jó barát-dwa bratanki” című, kétnyelvű dobozkönyvet. Németh Szilárd emlékező beszédében elmondta: a mai napon egy ezeréves barátságot, egy ezeréves történelemet ünnepelünk. „Ma, amikor Ukrajnában háború zajlik, akkor különösen fontos az ezeréves hagyományok ápolása. Ez a könyv, amelyet ma itt bemutatunk, ennek a baráti hagyománynak egy szeletét, a katonai együttműködés egy részét vázolja fel” – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

P3230078

A dobozkönyvet dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője méltatta. Elmondta: a könyv a 20. század első felének magyar–lengyel katonai kapcsolatait tárja az olvasó elé a 20. század első felében. Hozzátette: a nyolcadik dobozkönyv rendhagyó kiadvány, hiszen a magyar mellett lengyel nyelven íródott. A gazdagon illusztrált dobozkönyvben 175 fotó, valamint 34 korhű dokumentum található.

A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította ünnepnappá március 23-át.