Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezrek tüntettek Ganic szabadságáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 6. 7:07

Mintegy háromezer bosnyák tüntetett pénteken Szarajevóban a szerb és a brit nagykövetség előtt, a szerb körözés alapján Londonban őrizetbe vett Ejup Ganic egykori boszniai muzulmán vezető szabadon engedését követelve. Ganicot hétfőn tartóztatták le a londoni Heathrow repülőtéren.

A politikus ellen végül az Interpol adott ki körözést belgrádi elfogatóparancs alapján. Belgrád a boszniai háborúban elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolja a bosnyák politikust. Több más gyanúsítottal együtt Ganicot tartja felelősnek azért, hogy 1992 májusában – a háború kitörése után – Szarajevóban megtámadták a Jugoszláv Néphadsereg kivonuló egységeit. A támadásban 42 katona meghalt, több mint 70 megsebesült.

A tüntetők – bosnyák háborús veteránok, valamint annak a szarajevói felsőoktatási intézménynek a diákjai, amelynek Ganic a rektora – bosnyák zászlókat lengettek, és olyan feliratokat tartottak a magasba, amelyeken Szerbiát hazugsággal vádolták, Nagy-Britanniát pedig azzal, hogy a hazugság pártjára állt. A megmozdulások alapvetően békések voltak, bár egy ízben a rendőrségnek kellett megakadályoznia, hogy a tüntetők behatoljanak a szerb nagykövetségre. Ganic kiadását Szerbia és Bosznia egyaránt kéri, a kiadatási ügyet egyelőre a londoni felsőbíróság tárgyalja.