Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly incidens a Siratófalnál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 6. 7:08

Összetűzött az izraeli rendőrség iszlám hívekkel pénteken a jeruzsálemi Mecsetek terén, aminek következtében mintegy harmincan megsebesültek. A rendőrség közlése szerint az al-Aksza-mecsetből a pénteki ima után távozó muzulmán hívek a Hamász radikális iszlamista szervezet zászlaját lengették, és kövekkel dobálták meg a közeli Siratófalnál imádkozó zsidókat.

A rendőrök könnygáz- és hanggránátokat is bevetettek a tüntetők feloszlatása érdekében, és a zsidókat is eltávolították a Siratófaltól.

Jóllehet a Mecsetek terén helyreállt a rend, helyszíni jelentések szerint az összetűzések folytatódtak a jeruzsálemi óváros muzulmán negyedében. A rendőrség szóvivője szerint öt sebesült rendőrt kórházba szállítottak, tucatnyi – könnyebb sérülést szenvedő – társukat pedig a helyszínen látták el. Palesztin egészségügyi források szerint legkevesebb tizenhét palesztin is megsebesült. A Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után. A zsidók Templomhegynek hívják, és a judaizmus legszentebb helyének tekintik.

Múlt vasárnap palesztinok kővel dobálták meg a turistákat a Mecsetek terén, mert az a hír terjedt el köztük, hogy zsidó szélsőségesek akarnak oda behatolni. A kődobálásnak az izraeli rendőrség vetett véget. Hétfőtől nem mehetnek be a térre az ötven év alatti muzulmán férfiak. Elképzelhető, hogy a palesztinok között a Mecsetek terével kapcsolatos szóbeszéd a ciszjordániai szent helyek körüli konfliktus hatására alakult ki. Az izraeli kormány nemrégiben felvette nemzeti örökségi helyeinek listájára a hebroni Pátriárkák sírját és a betlehemi Ráhel sírját. A palesztinok tiltakozása mellett ez széles körű nemzetközi tiltakozást is kiváltott, és Hebronban palesztinok összecsaptak izraeli katonákkal.

CímkékNATO