Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezúttal a kemény téllel kellett megküzdeni

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. január 28. 17:27

Veszprémben rendezték meg a 2010-es év első nagy katonai sportversenyét az „54-es kihívást”. A megmérettetésre szinte minden alakulattól érkeztek nevezések. Annak ellenére, hogy a tél ezekre a napokra bekeményített és a szikrázó napsütésben sem ment napközben 0 fok felé a levegő hőmérséklete, sokan vágtak neki a hóval borított bakonyi terepnek.

A versenyt a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző ezred hirdette meg. Végül hetven csapat – ebből három női, valamint nyolc vegyes -, összesen 263 merész versenyző vágott neki az 54 kilométeres távnak. A csapatok létszáma változó volt, de egy csapatban mindenütt minimum három főnek kellett lennie. Az elmúlt évekhez képest nőtt a női versenyzők száma, az idén 21 bátor női katona vállalkozott a kemény feladat teljesítésére. A csapatok fantázianevet is választottak, ezért a sorakozónál találkozni lehetett többek között az „Elgyötörtek", a „Vegyes Ötös Tökös", a „Tarzan Sarka" és a „Csótányok" csapattal is.

A regisztrációt követő a technikai értekezleten

1595896232
Vas Tibor százados ismertette a rendezők legfontosabb kéréseit, valamint a verseny lebonyolításának rendjét. Nyomatékkal hívta fel a figyelmet arra, hogy az éjszaka mínusz tíz fok alatti hőmérséklet várható, ami a téli Bakonyban nem szokatlan jelenség. Ezért nem maradhat senki egyedül, a csapatoknak össze kell tartaniuk. Azok, akik feladják, a diszpécser számán jelentkezzenek be, a pontos helymeghatározást adják meg, és a bajba jutottakat beszállítják a laktanyába. A Bakonyban a hó vastagsága jelenleg 8-14 centiméter között van, de lehetnek olyan helyek, ahová a szél összehordta a havat. Az éjszakai pihenő Hajag-tetőn van kijelölve, ami egy 645 méteres magasságban lévő kis pihenőház, itt forró tea várja a versenyzőket.

A 17 ellenőrzési pontot minden csapattagnak érintenie kell. Az ellenőrző pontokon különböző feladatok várják a versenyzőket. A két nap alatt minden csapatnak hét óra pihenőideje van, ezt a versenyzők akkor veszik igénybe, amikor akarják. Az éjszakai szállás helyszínét másnap reggel hatig kell elhagyni és a csapatoknak délután egyig kell beérkezniük Veszprémbe, a Kossuth laktanyába.

A technikai értekezletet követően a csapatok az alakuló téren sorakoztak fel.

1595896232
Itt Szűcs József alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte a katonákat. Kérte a versenyzőket: „a győzelemért való küzdelem ne váltson át vakmerőségbe."

A versenyzők ezt követően buszokra szálltak és kimentek a rajt helyszínére Csehbányára, egy bakonyi kistelepülésre. A falu központjában lévő templomnál a felszerelések ellenőrzését követően a csapatok egymás után indultak neki a „kihívásnak". A rajt helyszínén néhány falubeli is megjelent, akik kíváncsian nézték a központban kialakult nagy felfordulást. A versenyzők hangulata érezhetően vidám volt. Egyesek még az optimizmusukat sem titkolták és egymást biztatva vártak neki az 54 kilométernek.

A „profik" igen keményen kezdtek. Igaz, a második ellenőrző ponthoz kerülővel ment az újságírókat szállító autó, de mire kiértek a kijelölt helyre, három csapat  már bejelentkezett. A Hajag-tetői ellenőrző pontra két óra elteltével egyre több csapat érkezett. A forró teának nagy keletje volt. A csapatok újra elővették a térképeiket és a pihenőidőt kihasználva megbeszélték a következő négy-hat óra taktikáját. A rövid pihenő után nekivágtak a következő fárasztó kilométereknek.

1595896232
 

A légtérellenőrző VAD-kanok csapata már éjfél előtt beérkezett a célba, annak a Kolonics Tamásnak a vezetésével, aki az elmúlt év legjobb katona sportolója volt. Mind a 17 pontot érintették és a pihenőidőket leszámolva a kijelölt útvonalat 10 óra 3 perc 57 másodperc alatt teljesítették. A reggeli számvetés szerint a célba 36 csapat érkezett be és 12 csapat volt kénytelen feladni a versenyt. A többi csapat, az előírásoknak megfelelően az éjszakai pihenőhelyről hat óra előtt útnak indult és ekkorra mindegyik csapat elhagyta a tizenötös ellenőrzési pontot. A még versenyző csapatok dolgát nehezítette az egyre erősödő hóesés és az ezzel párosuló bakonyi szél. Végül fél egyre minden csapatnak sikerült beérkeznie Veszprémbe, a Kossuth laktanyába.

1595896233
 

Az eredményhirdetésen az ezred parancsnokhelyettese gratulált mindenkinek, aki megpróbálta leküzdeni ezt a nem mindennapi terepet. Külön hangsúlyozta: „ezt a hideget nem a rendezők hozták ide a Bakonyba, de nagyon jó volt látni, hogy a csapatok milyen sportszerűen segítették át egymást a nehézségeken. A pihenőháznál átadták a helyet a beérkező, fáradt társaiknak és éjszaka is adták egymásnak a tanácsokat, merre célszerű az egyes ellenőrzési pontokat megközelíteni." Akik ezt a kihívást teljesítették – folytatta – megismerhettek két dolgot. Az egyik az, hogy milyen magas tud lenni egy 645 méteres “hegy" a harmadik megmászásakor.

A hölgyeknél első helyezést ért el az MH 5 Bocskai István Lövészdandár csapata. Második helyezést ért el az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapata.

A vegyes csapatok kategóriájában első helyezést ért el a Tapolcai Honvéd Sportegyesület csapata. Második lett az MH Támogató Dandár csapata, míg a harmadik helyet az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző csapata szerezte meg.

A férfiak kategóriájában az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző csapata végzett az első helyen. Második lett az MH 86. Szolnok Bázisrepülőtér csapata, a harmadik helyen az MH Pápa Bázisrepülőtér végzett. A verseny külön érdekességét jelentette, hogy ebben a kategóriában negyedik helyezett lett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata, akik a dobogóról kevesebb, mint három perccel maradtak le.

1595896233