Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezúttal árvízkárosultakon segítettek a magyarok

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. március 12. 5:45

Alig egy hét telt el a Djakovicában végrehajtott CIMIC akció óta, amelynek keretében a téli időjárás okozta nehézségek leküzdésében segített a helyi embereknek az MH KFOR Kontingens, újabb projektet valósítottak meg a területen a magyar katonák. Ezúttal a közelmúltban lezajlott árvizek károsultjainak juttatott gyorssegélyt a CIMIC csoport.

Két és fél héttel ezelőtt a Djakovica külterületét átszelő folyó a télen leesett hó olvadása és a több napja tartó heves esőzések következtében kilépett medréből és több házat megrongált. A folyópartoz közel épült lakóépületekben 16 askáli nemzetiségű család él, akiknek javait az áradás magával sodorta.
A március elején végrehajtott CIMIC projekt átadásakor Djakovica járás vezetője kérte fel a magyar kontingens szakállományát, hogy vizsgálja meg milyen lehetőség van arra, hogy valamilyen gyorssegélyt juttassanak a kárt szenvedett családoknak.

1595898337
 

A kontingens CIMIC csoportjának vezetője a járás katasztrófavédelmi főigazgatójával egyeztetve, rekordgyorsasággal, alig egy hét alatt összeállította azokat az anyagokat, amelyek az árvíz okozta nehéz helyzetben segítenek a mindennapokat elviselhetőbbé tenni.
Így mintegy 3600 euró értékben kerültek átadásra március 10-én élelmiszercsomagok – liszt, cukor, olaj, tészta, rizs –, tisztálkodási felszerelések – szappan, mosópor, fogkefe, fogkrém – valamint 20 darab 120 literes szemetes, hogy a partra mosott szemetet összegyűjthessék, ezzel megelőzendő egy esetleges járványt.

A helyi közösség vezetője elmondta, hogy az azonnali humanitárius segély a lehető legjobbkor érkezett, mivel az árvizet követően most a tél is visszatért Koszovóba. Az erős havazás és az éjszakai hideg nagyon megnehezíti az életet, de így most egy ideig képesek előrelátni, tudnak mit tenni az asztalra esténként.

1595898338