Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szoros a verseny, de máris csalást kiáltanak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 12. 6:07

Két iraki tartományban a jelenlegi, két másikban egy korábbi kormányfő vezette lista áll az élen a vasárnapi parlamenti választásokról csütörtökön megjelent első részeredmények szerint. A 18 tartomány többségéből később lesznek adatok.

A Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Szövetség a Jogállamért a szavazatok egyharmadának kiértékelése alapján 56 ezer, illetve 69 ezer szavazatot kapott Nedzsef és Bábil síita lakosú, déli tartományokban. Több ezer vokssal lemaradva második a síita konzervatív Iraki Nemzeti Szövetség, a harmadik helyen pedig Ijád Allávi volt kormányfő felekezeteken átnyúló Iraki Blokkja áll.

Allávi csütörtökön széles körű választási csalást emlegetett, noha a Bagdadtól északra fekvő, vegyes lakosságú Dijála és Szaláheddín kormányzóságokban az ő szövetségesei vezetnek. Ott még csak 18 százaléknál tart a szavazatok összeszámlálása, közölte az országos választási bizottság.

Az északi, kurd lakosságú vidéken a két legnagyobb pártot tömörítő Kurd Szövetség Erbílben a 28 százalékos kiértékelés alapján jócskán megelőzi az újonnan alakult, reformokat ígérő Goran pártot. Végeredmény még napokig nem várható, de az első részeredmények szoros versenyt vetítenek előre.

Címkékjog