Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Falat másztak a katonák

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. február 12. 11:27

Ipari alpin kiképzésen vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a héten. Az öt napos alaptanfolyamon a résztvevők megtanulták szabályosan végrehajtani az ereszkedéshez és a mászáshoz szükséges alapelemeket, valamint megismerkedtek a tevékenységhez szükséges eszközökkel.

Elsajátították a hegymászó felszerelések (beülők, karabinerek, ereszkedőnyolcas, mászógép, zuhanásgátló, biztosító eszközök stb.) használatát, és olyan alapvető alpin technikákat tanultak, amelyek ismerete elengedhetetlen akár a helikopteres ereszkedéshez, akár egy torony vagy sziklafal megmászásához. A dandár kiképzési tervében gyakran szerepelnek olyan típusú gyakorlatok, amelyek megkövetelik az ilyen irányú ismereteket, ezért a felkészítés kiemelten fontos a katonai szervezetnél.

A felkészítésen résztvevő állományt a felderítőktől, a debreceni és hódmezővásárhelyi lövészzászlóaljak állományából jelölték ki a parancsnokaik a tanfolyamra.
A kiképzés során alapvető fontosságú volt, hogy –amellett, hogy a feladatot balesetmentesen, saját testi épségüket óvva hajtsák végre- a bajba került társukat is ki kellet tudni menteniük a szorult helyzetből. A tanfolyamon részt vevő állományt Nyíregyházáról érkezett, civil szakértők oktatták, akik a hét végén elméleti és gyakorlati vizsga után döntenek arról, hogy ki kaphat OKJ-s bizonyítványt. A speciális hegymászók kutató-mentő feladatokat végeznek mindennapi munkájuk során.

1595896843
A kiképzés sikeréhez alapvetően hozzájárult a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Tűzoltóság, ugyanis a mászáshoz-ereszkedéshez legmegfelelőbben használható gyakorlótorony a böszörményi úti tűzoltó laktanyában található.

Ezen a héten tíz fő felkészítése zajlott, akik a jövőbeli tervek szerint az alaptanfolyamot követően fél év gyakorlat után egy oktatói képzésben is részesülhetnek, ugyanis a jövőben ez az állomány fogja az alegységeknél az ereszkedéssel és mászással kapcsolatos tudnivalókat oktatni.
Ezek a katonák munkavégzésük folyamán már találkoztak hasonló tevékenységgel (ereszkedés helikopterből, sziklafalról), valamint a katonai szervezetnél eltöltött évek és a missziós szolgálatteljesítésük alapján tapasztaltabbak a nemrég bevonult állománynál. A jövőben amellett, hogy szakfoglalkozásokat tartanak majd, a Magyar Honvédség alpin technikai felszerelésének beszerzésénél is számítanak a szaktudásukra az adott alakulatnál.
Szakértelmüket a tanfolyam után bőven lesz alkalmuk kamatoztatni a gyakorlatokon, legyen szó akár sziklamászásról, akár ereszkedésről.

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta