Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött az OMLT felkészítése

Szöveg: Csehiné Sárkány Beáta |  2010. február 12. 11:34

Az elkövetkező hónapokban az 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképző bázisa ad otthont az Afganisztánba készülő Operational Mentor and Liaison Team (Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport- OMLT) felkészülő állományának. A felkészítésen magyar és amerikai katonák közös munkával fogják végrehajtani a feladataikat.

Missziós szolgálatteljesítésük során segítséget nyújtanak -mentori részvétellel- az önálló afgán hadsereg felállításához: a 40-50 fős egység készíti fel és képzi ki az alakuló afgán haderő katonáit.

A bázis minden tekintetben magas szinten ellátja és kiszolgálja a missziós felkészülést. Egy logisztikai támogató elem létrehozásával így teljesen tehermentesül a kiképzésen résztvevő állomány az egyéb feladatok alól.
A felkészítés- amelyet magyar és amerikai katonák együtt hajtanak végre- január végén kezdődött és várhatóan több, mint öt hónapig tart majd. Az összevont kiképzés a műveleti területre történő átcsoportosításig Hajdúhadházon folyik.

A két nemzet katonái januárban harctéri életmentő tanfolyamon vettek részt, amelyen a NATO Egészségügyi és Kiválósági Központ szakemberei tartottak előadást és felkészítést arról, hogyan kell ellátni és menteni sebesültet harci körülmények között. A hónap utolsó hetében általános tájékoztatókra került sor, valamint három napos pszichológiai tréningen vettek részt a katonák. Érdemes megemlíteni, hogy a misszióra jelentkezéskor történő pszichológiai vizsgálat is kétlépcsős volt. A vizsgálaton a személyi állomány fokozott igénybevételekor kialakuló stressztűrő képesség mérésére fektették a hangsúlyt a szakemberek. Nagyon fontos tehát, hogy a katonák a szakmai felkészültség mellett pszichikailag és mentálisan is fel legyenek készülve a rájuk váró feladatokra.

Az elméleti felkészítéseket követően kerül majd sor a gyakorlati alkalmazásokra, a harcászati kiképzésre és a lövészetekre.
Fontos elem az amerikai fél beilleszkedésének segítése. Ennek érdekében általános és kulturális tájékoztatókra került sor. A mindennapokról elmondható, hogy a tengeren túlról érkezett vendégek könnyen beilleszkedtek és hamar megbarátkoztak a magyar konyha jellegzetes ízeivel is. Az amerikai katonák még Magyarországra utazásukat megelőzően tájékozódtak hazánk nevezetességeiről, amelyeket hétvégéken tekintenek meg, valamint szeretnék saját bőrükön is megtapasztalni a magyar gyógyvizek jótékony hatását. Legközelebbi tervezett útjukon Budapestre látogatnak majd.

1595896843