Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatosan készülnek a CREVAL ellenőrzésre

Szöveg: Csák Tímea ka. |  2010. február 12. 11:57

NATO CREVAL ellenőrzésre készül tavaly december óta a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóalja. Utoljára 2007-ben hajtottak végre ilyen jellegű ellenőrzést, és mivel egy ilyen ellenőrzés három évre ad „jogosítványt”, így az idén ez ismét esedékessé vált.

A foglalkozás vezetők felkészítése már az előző év végén megtörtént. Majd ez év januárjában elkezdődött a szakcsoportos felkészítés is. A ZHCS alapját a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 62. zászlóalja képezi, s hozzá kapcsolódnak még a különböző modulelemek. Ilyenek többek között a felderítő, műszaki, légvédelmirakéta, vegyvédelmi szakaszok, valamint a CIMIC modul. A szakcsoportos felkészítés során a ZHCS-ba beosztott állomány sikeresen – „jó" értékeléssel- végrehajtotta az 1.sz., 2. sz. és 3. sz. lőgyakorlatokat a dóci lőtéren.

Jelenleg rajösszekovácsolási foglalkozások és szakkiképzések zajlanak, mint például a nem szervezetszerű felderítő katonák kiképzése, akik a napokban térképészeti foglalkozásokon vesznek részt a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában. Február végén raj ellenőrző foglalkozások lesznek, éles lőgyakorlatokkal egybekötve. A felkészítés részét képezi a „Bocskai Fokos 2010" számítógéppel támogatott Parancsnoki Törzsvezetési Gyakorlás is. Azt követi a következő hónap elejétől a szakasz összekovácsolás, amely során a fegyvernemi lőgyakorlatok Táborfalván, a szakasz ellenőrző foglalkozások pedig Dócon fognak zajlani. A felkészítés következő üteme a század összekovácsolás, majd április végén megkezdődik a „0" pontra való átcsoportosítás. Ott a század összekovácsolás már a különböző modulokkal történik.

Végül a század ellenőrző és század éles lőgyakorlatok után sor kerül a CREVAL ellenőrzésre május 17. és 19. között, amelyen a NATO részéről külföldi megfigyelők is részt vesznek.

 

Fotó: Dancsi Attila szkv.