Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvertelen katonák a békéért

Szöveg: Galambos Sándor és Kelemen Ilona | Fotó: a szerzők felvételei |  2022. április 13. 17:20

Véget ért az MH Béketámogató Kiképző Központban zajló jubileumi, 40. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course – IMOC). A háromhetes felkészítés résztvevői április 12-én és 13-án kétnapos záró gyakorlaton bizonyították felkészültségüket.

xIMG_5239

Hat magyar és húsz, külföldről (Algéria, Azerbajdzsán, Banglades, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Kazahsztán, Lengyelország, Montenegró, Pakisztán, Zambia) érkezett tiszt részvételével Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam zajlott három hétig Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. Az ENSZ Békeműveleti Főosztály (United Nations Department of Peace Operations – UN DPO) által akkreditált tanfolyam hallgatóinak elméleti és gyakorlati felkészítését - az Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Ghánából és Németországból érkezett instruktorok mellett - missziós tapasztalatokkal rendelkező aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos főtisztek, tisztek segítették.

A résztvevők az első héten tantermi foglalkozásokon sajátították el, illetve frissítették fel az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, a második héttől pedig az elméletben tanultakat már a gyakorlatban kellett alkalmazniuk. Járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a kiképzőközpontban és annak környékén, Egerbakta térségében, valamint légi felderítési gyakorlaton vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által biztosított helikopterekkel.

Kelemen_Ilona_kapott_ (3)

A tanfolyam alaptörténete/szcenáriója egy fiktív, congai – borgai – aratniai népcsoportok alkotta válságövezetben játszódott. A feltételezett helyzetben a három népcsoport tagjainak korábbi békés egymás mellett élése az évek folyamán megromlott, olyan súlyos konfliktushelyzet alakult ki, hogy a további vérontás megakadályozására Conga Köztársaság az ENSZ segítségét kérte. A tanfolyam hallgatói a nemzetközi szervezet által a válságövezetbe küldött békefenntartók feladatait látják el.

A záró gyakorlaton Szolnok-Szászberek-Besenyszög térségében, egy fiktív műveleti területen hajtottak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, fegyverzet ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyaltak a „szemben álló felek” képviselőivel és a „helyi elöljárókkal” is. Egyik feladatuk például egy „menekülttábor” körüli konfliktus kezelése volt: egy táborlakó közelében felrobbant egy gránát, amit azért próbált meg összeszedni, mert az elterjedt hírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért. A nyugalom helyreállításáról az ENSZ megfigyelőinek kellett gondoskodniuk. Nehezítette a munkájukat, hogy a támadástól megrémült menekültek mindenáron azt akarták, hogy egy magára hagyott újszülöttet a kéksisakos katonák vigyenek magukkal. A megfigyelőknek egy baleset kapcsán is intézkedniük kellett: egy ENSZ-zászló alatt közlekedő gépkocsi elütött néhány birkát és egy pásztorkutyát - az állatok elpusztultak. Az ENSZ képviselője a probléma rendezése érdekében tárgyalt a település polgármesterével, hogy közösen találják meg a károk enyhítésének mindkét fél számára elfogadható megoldását.

xIMG_5347 ŐRNAGY A POLGÁRMESTER IRODÁJÁBAN

Asztalos Lajos őrnagy, a tanfolyam igazgatója, a kiképzőközpont megbízott parancsnokhelyettese eredményesnek értékelte a háromhetes felkészítést. Megállapítása szerint a záró gyakorlat bizonyította, hogy a tanfolyam hallgatói felkészültek az ENSZ által működtetett fegyvertelen katonai megfigyelői missziókban rájuk váró speciális feladatokra. A gyakorlatot megtervező, levezető és a jelzéseket végrehajtó állomány igyekezett a hallgatók számára a lehető legélethűbb, a valóságot legjobban megközelítő körülményeket teremteni. Majdani külszolgálataik során ugyanis előfordulhatnak hasonló, sőt még problémásabb helyzetek is. Ezek megoldásához pedig olyan képességekre van szükség, amelyekkel nem találkozhatnak a mindennapi munkájuk során, azonban elengedhetetlenek ahhoz, hogy nemzetközi környezetben, a békeműveletek alkalmával hazájuk és az Egyesült Nemzetek Szervezete képviseletében már gyakorlottan tudják kezelni a konfliktusokat. A kétnapos záró gyakorlat segített felmérni a végrehajtó állomány vezetői, döntési képességeit, és a különböző, esetenként feszített tempójú szituációkban a hallgatók megismerhették a saját korlátaikat is.

xIMG_5257

Farkas László őrnagy, az MH Katonai Közlekedési Központban jelenleg belső ellenőrként dolgozik, előtte viszont - több mint húsz évig - logisztikai szakterületen szolgált. Három évvel ezelőtt a KFOR főparancsnokságán látott el egyéni beosztást. Egyelőre még nem tudja, hogy a közeljövőben az ENSZ melyik missziójába kérik majd fel külszolgálatra - legszívesebben egy nyugat-szaharai beosztást vállalna el.

Nusrat Sharmin őrnagy viszont még nem teljesített missziós szolgálatot. Jelenleg Banglades haditengerészeti akadémiáján a jövőbeni tisztek kiképzéséért felelős. Férje és kisfia várja, hogy hazaérkezzen Szolnokról. Családjának minden tagja támogatta abban, hogy részt vegyen ezen a kurzuson, hiszen ennek a tanfolyamnak az elvégzése sokat jelenthet jövőbeni katonai előmenetelében. Részére – a szeretteitől való távollét elviselése mellett - a legnehezebbnek a haditengerészeti rutintól lényegesen eltérő, az ENSZ fegyvertelen katonai megfigyelőitől elvárt metódusok, cselekvési és eljárási követelmények elsajátítása tűnt.

Kelemen_Ilona_kapott_ (6)

A háromhetes felkészítés követelményeit eredményesen teljesítő magyar és külföldi tisztek, a tanfolyam zárónapján, április 14-én vehetik át az ezt igazoló okleveleket. A résztvevők ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.