Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fehér könyv a kínai atomfegyverekről

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 24. 9:23

A héten megjelent, a kínai nemzetvédelemről és nukleáris stratégiáról szóló fehér könyvben leírtak szilárdan tükrözik azt a törekvést, mely a hadsereg modernizálásával kapcsolatos.

Az alapvető hangsúlyt a gépesítés és az informácótechnólógiai terület fejlesztése kapta. Emellett meghatározó irányként megjelenik még az atomfegyverek használatával és azok fejlesztésével kapcsolatos önvédelmi stratégia kidolgozása, miszerint egy, a Kínát érintő estleges támadás esetén az nem vet be elsőként atomfegyvert.

A 105 oldalas “fehér könyv" 1998-as első kiadása után tíz év elteltével jelennek meg benne a nemzetvédelemmel kapcsolatos elképzelések és irányelvek. 2020-ig kell végrehajtani az első ütemet, melyben jelentős előrelépést kell tenni a modernizáció terén. A teljes átalakulás határidejének a 21. század közepét jelölték meg.

Ez a kiadás osztja elsőként külön részre a szárazföldi erőket, a haditengerészetet, a légierőt és a SAC-ot, mely a másodlagos tüzérségi erő Kínában (a SAC “second artillery forces", feladata a nukleáris és a hagyományos töltetű ballisztikus hadászati rakéták célbajuttatása), és határoz meg részükre irányelveket.