Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejezgeti a hadsereget a török kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 23. 21:47

Egy török bíróság pénteken elrendelte 102, államellenes összeesküvéssel vádolt személy, köztük legalább három magas rangú volt katonai vezető letartóztatását – adta hírül az Anatólia hírügynökség egy bíróra hivatkozva.

A szóban forgó személyek a vád szerint 2003-ban puccsal akarták átvenni a hatalmat az iszlamista kormánytól. A tárgyalás időpontját december 16-ára tűzték ki, és a pénteki döntés szerint a vádlottak addig is vizsgálati fogságban lesznek. A török igazságszolgáltatás összesen 196 embert vádol összeesküvéssel, köztük Cetin Dogan nyugalmazott tábornokot, aki az első hadsereg parancsnoka volt, Özden Örneket a haditengerészet, és Ibrahim Firtinát a légierő volt parancsnokát. E két utóbbi katonai vezető, ahogy a letartóztatott 102 személy többsége is, már a nacionlista összeesküvő csoport, az Ergenekon februári perében is érintett volt, jelenleg pedig a Pörölycsapás fedőnevű államcsíny tervében való részvétellel vádolják őket. Ha elítélik őket, 15-20 év börtönbüntetést kaphatnak.

Az akció állítólagos kiszivárgott részleteit a Taraf című újság hozta nyilvánosságra februárban. Eszerint a hadsereg néhány tagja és segítőik azt tervezték, hogy mecseteket robbantanak fel a pénteki ima idején, zsidó és keresztény vezetőket ölnek meg, valamit lelőnek egy török harci gépet, és görög támadásnak álcázzák az esetet. A lap szerint az így kialakult káoszban a hadsereg átvette volna a hatalmat a jelenleg kormányzó konzervatív-iszlamista Igazság és Fejlődés pártjától (AKP), sőt a tervekben állítólag az is szerepelt, hogy börtönökké alakított stadionokban tartanának fogva akár több ezer embert, ha ellenállnának a hadseregnek.

A megvádoltak visszautasították azt, amit a fejükre olvasnak, mondván, hogy a bemutatott dokumentum egy hadgyakorlati szeminárium alapanyaga volt.

1595904940
A hadsereg, amely a második legnagyobb a NATO-ban, 1960 óta már négy kormányt távolított el a hatalomból, így a “Pörölycsapás" feltételezett terveinek nyilvánosságra hozása sokkolta a török közvéleményt és feszültséget keltett a vallási alapokon kormányzó AKP és az iszlámtól magát távol tartó hadsereg között.

Cetin Dogan nyugalmazott tábornok az CNN Türknek azt nyilatkozta, a letartóztatások elrendelése „fekete folt" a török igazságügy történetében.

– Akik bemocskoltak minket, szenvedni fognak a következményektől – tette hozzá.

Az ügy kritikusai a kormány lejárató hadjáratának tartják az ügyet, amelyet nagyon gyenge bizonyítékokra építettek fel. Azt mondják, a letartóztatásokkal és perekkel a kormány el szeretné hallgattatni az ellenzéket, azokat, akik azzal vádolják Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt, hogy meg akarja változtatni a világi értékeket tükröző alkotmányt. Erdogan tagadja, hogy ilyen tervei lennének.